מאת איה גולדשמיד
"קשוחה הבחורה", קרץ אחד הדייגים בכפר הדייגים הקטן בפיליפינים.
הוא לא היה צריך לבזבז מילים; כולם ידעו למי הוא מתכוון. לאשה הזרה שהגיע לכפר לפני כשבוע ימים ולא הפסיקה לבלוש בעיניים רעבות אחר כל המתרחש סביבה.
"אני לא יודע", לחש חברו, "יש לי תחושת בטן לא טובה, לגבי האשה הזו".
"ששששש"…
אשה כהת-שער ניגשה אל סירתם.
"אפשר להצטרף אליכם"? שאלה בקלילות, ובלי לחכות לתשובה קפצה פנימה.
הם חתרו בדממה במים השחורים, שמי הלילה מקדירים מעליהם.
"אז ככה אתם יוצאים לדוג סוסוני ים שישה ימים בשבוע"?
"כן", הנהנו לה בחוסר שקט.
כשהגיעו לשונית צלל הדייג הראשון פנימה, בקפיצת ראש ללא ציוד צלילה. לאחר דקה-שתיים הוא עלה על פני המים, בידו דלי מקרקש.
בתוך הדלי היה סוסון ים, יפהפה וזוהר באור המנורה של הסירה הקטנה..
"איך כל כך מהר"? שאלה הזרה.
"הוא עמד קפוא, אוחז בשיח וחושב שלא קולטים אותו…", ענה לה האיש הרטוב עד לשד עצמותיו, "בדיוק כמוך"…
עוד על האשה הזרה שבאה לכפר הדייגים, בהמשך.
דג משודרג
נכון, הוא דומה בכלל לסוס (ומכאן שמו) עם חדק של פיל ושוחה בעמידה, אבל לפני הכול חשוב לדעת שסוסון הים שלנו הוא…דג.
דג קצת מוזר אולי, אבל דג.
לסוסון הים, כמו לכל דג, יש זימים שדרכם הוא נושם וסנפירים שמתפקדים כמו משוטים להתקדמות במים. בכל אופן, את עמוד השדרה שנמצא בגופם של דגים אחרים אל תחפשו. הוא פשוט לא קיים.
וזה עוד לא הכול.
לסוסון הים קליפת גוף קשה שנקראת "שלד חיצוני", בדומה לחיפושית משה רבנו ולחרקים אחרים. יש לו גם קוצים להגנה מפני טורפים כמו לקיפוד, וזנב שמסוגל להתקפל לכיוון הבטן ושניתן להיצמד איתו לשיח קרוב.
אמרנו שיח? סוסון הים חי במים רדודים מרובים באצות ושיחי-ים ובשוניות אלמוגים.
בעודו צעיר בימים, סועד הסוסון את לִבו ביצורי ים זעירים בשם פלנקטון ובסרטנונים קטנים. בגיל מבוגר יותר, מתפנק סוסון הים גם בדגיגים עסיסיים.
מתנה מיוחדת אחת שקיבל סוסון הים, מצילה לא פעם את חייו ואת…ארוחותיו. הוא מסוגל לשנות את צבעי גופו תוך שניות, בהתאמה מופלאה לצבעי הרקע סביבו. כך עומד לו סוסון הים קפוא במשך זמן רב, זנבו לופת עשב ים, צבעו הופך לירקרק ועורו מזכיר אצה רטובה. בשתי מילים: הסוואה מושלמת. סרטן רעב יפספס אותו וישאב איזה דגיגון קטן, וסוסון הים? הוא לא היה פה.
כיסים מלאים…
כשסוסון ים פוגש בת זוג שנראית לו מתאימה להזדקן לצידה באושר ובעושר, הוא פשוט… פוצח בריקוד. והיא מצטרפת. שלובי זנב הם רוקדים שעות סביב עלה של עשב ים שמחים ומאושרים. עם תום הריקוד קורה משהו דרמטי: הנקבה לוקחת תנופה ומטילה מאות ביצים לתוך כיס שמוכן מראש בבטנו של הזכר. הכיס נסגר, האם נעלמת מהשטח והאבא נותר עם כמה מאות עוברים בבטן. לבד. חוקרים סקרנים שהחדירו אנדוסקופ (צינור ארוך ובקצהו מצלמה) לכיס ההריון של האב, גילו עולם מופלא. כל עובר עטוף שם בשק משלו. דרך השק חודר אוויר צלול לכל עובר, וחומרי הפסולת מוצאים את דרכם החוצה.
כשמגיע היום וסוסוני הים כבר בשלים לצאת לעולם, משריץ האב הנרגש את הסוסונים שלו אל תוך מי הים הקרירים. ולרגע אי אפשר לטעות: הם דומים לאביהם מולידם כמו שתי טיפות מים. אבל אין פנאי לתמונות עבור האלבום המשפחתי; הקטנים חייבים לחלץ עצמות ולצאת…לציד.
לאחר חצי שנה רצופה תלאות וסכנות מול אויבים אכזריים, כמו דגי טונה וסרטנים, רבים מסוסוני הים מתים בטרם עת. הקשוחים ששרדו יחלו אז בחיפושים אחר בת זוג. עונת הריקודים נפתחת בשנית…
דוהרים אל הרשת
נכון, בכל השרצה של סוסוני ים נולדים מאות סוסוני ים צעירים, אבל האמת המרה היא שסוסוני הים בסכנה גדולה. מקור הסכנה בשתי מילים הוא: ציד המוני.
הרבה אנשים חושבים שמחזיק מפתחות מסוסון ים הוא דבר יפה, ואם נוסיף לכך גם רופאים מהמזרח שטוענים שגלולות מסוסון ים מיובש וטחון עוזרות לנו להיות בריאים יותר, לא נתפלא לנוכח רשתות הדייג המתפקעות מסוסוני ים.
ד"ר אמנדה וינסט (האשה הזרה בכפר הדייג מהסיפור שבתחילת הכתבה) כבר לא יכלה לשבת בחיבוק ידיים אל מול סוסוני הים ההולכים ונעלמים מהעולם. כשהיא מחופשת לסוחרת, יצאה וינסט להכיר את עולם המכירות של סוסוני הים והזדעזעה מהשוק הפורח. "אני זקוק לכמה מאות סוסוני ים בכל יום", אמר לה אחד המוכרים בשוויון נפש כאילו ביקש שתי ככרות של לחם פרוס.
ד"ר וינסט יצאה למלחמה להצלת סוסוני הים, אחת המלחמות המתוחכמות והיצירתיות ביותר שניהלו פעילי איכות הסביבה. היעד הראשון היה כפר הדייג הנדומון בפיליפינים, לא רחוק מהונג קונג, שם ניצודו אינספור סוסוני ים.
"קשה לכם להתפרנס, אני יודעת", פנתה ד"ר וינסט לאנשי הכפר, "יש לי פתרון נפלא עבורכם שיעניק חיים טובים יותר גם לכם וגם לבעלי החיים". וכך הפך כפר הדייג לכפר תיירותי לשימור סוסוני ים. דייגים הפכו למדריכי תיירים וצוללים, רשתות הדייג אוחסנו וסוסוני הים נשמו לרווחה.
ד"ר וינסט הקימה גם אגודה של מדענים וחובבי בעלי-חיים להצלת סוסוני ים בעולם. הפעילים מתייעצים, בין השאר, עם מרפאים סיניים כדי ללמוד אילו חומרים יכולים להחליף את הגלולות המופקות מסוסוני הים ולהשיג אותן תוצאות. האגודה גם מעודדת שחרור סוסוני ים, שהגיעו לבגרות בשבי, אל הטבע הפתוח.
בתקווה שהכיסים יתמלאו שוב…
הידעת:
לפני כ-11 שנים הושבו לטבע כ-600 סוסוני ים מהמצפה התת-ימי באילת.
8 שנים קודם לכן הושבו כ-150 סוסונים מהמצפה אל שונית אלמוגים מלאכותית בחוף הצפוני.
סוסוני הים באילת מתרבים במצפה התת-ימי, וכשהם מגיעים לגיל שלושה חודשים הם כבר מפותחים מספיק כדי להתיישב על קרקעית הים, לאחוז בצמח קרוב ולהסוות את עצמם. מפותחים מספיק כדי לצאת אל החופש.
תעודת זהות:
מערכה: מיתרניים
מחלקה: גרמיים
סדרה: אבובנאים
משפחה: אבובוניים
סוג: סוסון ים
כל הכבוד, אני בכלל חושב שאבא אמור להיות בהריון…. זה הרבה יותר טוב…