מאת מיקי אינהורן-נלקנבאום
תחפושות, חגיגות, צחוק, שירה – אבל רגע, הי, אנחנו לא מדברים רק על פורים! במסע קסום אל איטליה מתגלה בפנינו עולם צבעוני ומסחרר, שגם בו חובשים מסכות: קרנבל המסכות של ונציה. ואם חשבתם שהתחפושת שקניתם לכבוד שוק-פורים היא מוצלחת, חכו שתראו את התלבושת של פנטלונה…
"פנטלונה" האדון…"קפיטנו" הקפיטן…"דוטורה" הרופא ו"ארלקינו" הליצן… השמות המצחיקים האלה אומרים לכם משהו? ובכן, להרבה ילדים איטלקיים שחיו ארבע מאות שנה לפניכם, השמות האלה אמרו הרבה מאוד. אלו הן דמויות מפורסמות ואהובות מתוך מופע הצגות עתיק, ששמו "הקומדיה דל ארטה".לכל אחד מן הטיפוסים הללו יש מסכה המעוצבת בצורה שונה ומייצגת את תכונות האופי של הדמות. למסכה של ארלקינו הליצן, למשל, יש חיוך ששום התנהגות עצובה של השחקן לא יכולה למחות; ולמסכה של פנטלונה יש פרצוף כזה זועף וחמוץ, שתפרצו בצחוק למראהו, אפילו אם אתם בעצמכם באתם זועפים להצגה.
ההצגה שכולם אוהבים
"הקומדיה דל ארטה" הייתה מופע הצגות מאוד פופולרית בתקופת המאה ה-17 באיטליה, והושקעו בה משאבים רבים – הן בעצוב התלבושות והן בעצוב המסכות עבורה.
גם כיום לאחר שנים עדיין יודעים להעריך את היופי והאמנות שבמסכות "הקומדיה דל ארטה", ואף טובי המעצבים יוצרים מסכות ברוח התקופה של הקומדיה.
"קרנבל המסכות" הוא מסורת רבת שנים שהולכת ומשתבחת עם הזמן. את הקרנבל חוגגים במשך עשרה ימים בחודש פברואר וזו חגיגה לא רק לתושבי ונציה שבאטליה, בה נערך הקרנבל, כי אם לאלפי אנשים שמגיעים מרחבי העולם לחזות בחגיגה המהלכת קסם על המתבונן ונוטל חלק בה. נסו לדמיין: קרנבל ענק מלא צבעים, תחפושות, קישוטים, שחקנים ורקדנים, שלכל מקום בו אתם הולכים מלווה אתכם התחושה כאילו גזרו והדביקו אתכם בתוך אגדה תוססת וססגונית.
מדוע הם מתחפשים?
בשונה מתחפושות פורים, לתחפושות של החג בונציה יש משמעות שקשורה להיסטוריה של איטליה. בעבר נהגו בני אצילים לערוך נשפים ראותניים כשהנוכחים מסתירים את פניהם ואת זהותם האמתית מאחורי המסכות. בצורה זו יכלו אנשים חשובים ורציניים בעלי עמדות מפתח בכירות לעשות ככל העולה על רוחם, מבלי שאף אחד יידע ויזהה אותם. כך נולד קרנבל המסכות. בתחילה היו המסכות פשוטות, ועם השנים הן הלכו והתפתחו. המסכות המופיעות כיום בקרנבל הן כבר יצירות אמנות של ממש.
לקחתי את מצלמתי וטסתי לונציה, שם מתקיים קרנבל המסכות השנתי, כדי לצפות מקרוב בפלא הזה שכל כך הרבה דובר בו ונכתב עליו.
כשהסתובבתי בזמן הקרנבל בכיכר "סן מרקו" הידועה בונציה, חשתי כאילו אני עוברת במכונת זמן הישר אל תקופת ימי הביניים.
לא היה גבול לשמחתי מול הצבעוניות והקסם הזה שהנצחתי בעין המצלמה.
גיליתי שכיום משתתפי הקרנבל הם אלה שמכינים את המסכות והתחפושות כמה חודשים לפני הקרנבל. הם מזמינים אצל אמנים מסכות מיוחדות כדי להתהדר בהן ולהרשים את באי הקרנבל.
מלך המסכות
החנויות בונציה מתמלאות באביזרים ובתחפושות שבועות רבים לפני שהחגיגה עצמה מתחילה. ממש כמו שאצלנו אפשר לראות, כבר חודש לפני פורים, את החנויות גדושות בבגדים צבעוניים עבור כל מי שמחפש להתחפש.
כשהסתובבתי בונציה בין ההמון החוגג, בעודי מביטה בחלונות הראוה שהיו כה מושקעים במגוון ססגוני מדהים של מסכות ותחפושות, צדה עיני חנות שעליה היה רשום "מריו בלוני" – אמן המסכות.
נקשתי על דלת הסטודיו. מריו פתח בפני את הדלת והכניס אותי לתוך עולם קסום של תחפושות מרהיבות ביופיין; הייתה זו גאווה לעמוד בסטודיו לעיצוב מסכות של אמן כל כך ידוע. ועוד יותר הייתה זו חוויה מיוחדת במינה לראות כיצד אמן כל כך גדול יוצר את המסכות.
מריו מכין את המסכות כשבסיסן הן פיסות נייר מיוחדות. תהליך הכנת כל מסכה לוקח שעות ולפעמים אף ימים. לאחר שהן מתייבשות, הוא צובע אותן, משבץ בהן חומרים שונים ומציב אותן לראוה בחנויות שלו.
מריו בלוני, אמן המסכות, נשבה בקסמיהן עוד כשהיה סטודנט לאדריכלות. במהלך השנים הוא שיפר את הטכניקה שלו ואת מגוון המסכות המעוצבות, ואף פתח רשת של חנויות בהן נמכרות אלפי מסכות מסוגננות בגדלים שונים שעשויות מחומרים שונים: עור, נוצות, אבני חן ועוד.
כשעזבתי את הסטודיו של מריו בלוני ויצאתי לרחוב, בחזרה אל החגיגה שבחוץ, הצטערתי שבעוד כמה ימים הקרנבל ייגמר וכל היופי הזה ייגנז.
"לא נורא," ניחמתי את עצמי, "מזל שהקרנבל חוזר מדי שנה, ממש כמו אצלנו בפורים, וניתן לחזור אל כל הצבעוניות המופלאה הזו".
אז תגידו לי בעצמכם: מדוע לא יבוא קרנבל פעמיים בשבוע?