כתב: צוריאל הורוביץ
חשבתם שאפשר לפגוש מסכות רק בפורים? טעיתם. מסכות שימשו בהיסטוריה כחלק ממופעי תאטרון וכמיקרופונים, וכיום הן משמשות ספורטאים ורופאים בעבודתם. מקומן של המסכות לא נפקד גם מעולם החי, ורגע, עובדה קטנה להתגאות בה: המסכה העתיקה ביותר בעולם נמצאה ב… ישראל!
מי לא אוהב להתחפש בפורים? מעבר למשלוחי המנות ולמתן מתנות לאביונים, יותר משמיעת המגילה ומהסעודה המשפחתית, מה שכולנו באמת אוהבים בפורים זה שהוא חג התחפושות של ישראל. אני זוכר את שוק פורים בבית הספר היסודי: ברגע שנכנס תלמיד לכיתה מנסים כולם לנחש מי המחופש ולמה הוא התחפש. בעזרת התחפושת אנחנו יכולים להפוך, ליום אחד בשנה, לקאובוי קשוח ושומר חוק, למלכת הכוכבים, לחברה הכי טובה ולעוד אינספור דמויות, ככל העולה על הדמיון.
הרצון להתחפש היה קיים מאז ומעולם, ובעיקר בעזרת פריט מיוחד במינו – המסכה. המסכה העתיקה ביותר בעולם נמצאה במהלך חפירות ארכאולוגיות כאן אצלנו, בארץ ישראל, ליד חברון. החוקרים מעריכים שהיא נוצרה לפני למעלה מאלפיים ושבע מאות שנים, בתקופת חזקיהו מלך יהודה. היא שימשה, ככל הנראה, בתור חפץ דתי לעובדי האלילים בסביבה.
רמקול בצורת ליצן
ביוון העתיקה המסכות היו חלק בלתי נפרד מהתרבות, ובמיוחד מהתאטרון. היות שרוב האנשים באותה התקופה לא ידעו קרוא וכתוב, השתתפות בהצגות הייתה אחת הדרכים המרכזיות לבלות בלי להזדקק לקריאה, ושחקני התאטרון השתמשו במסכות כדי להביע רגשות שונים בפני קהל הצופים. היוונים הקדומים אסרו על נשים להופיע על במת התאטרון. מה לדעתכם עשו השחקנים הגברים כשהיו צריכים להציג דמות אישה על הבמה? ניחשתם נכון – הם השתמשו במסכה. שימוש נוסף שהיה למסכה בתאטרון הוא להגברת הקול. בעבר לא היו עזרים חשמליים כמו רמקולים ומיקרופונים, ועל מנת שהקהל ישמע מה מתרחש על הבמה המרוחקת בצורה איכותית וברורה, המציאו היוונים מסכות מיוחדות שעזרו לנתב את קולו של השחקן היישר אל קהל הצופים וכך להתגבר על קשיי השמיעה מרחוק.
בעיר ונציה שבאיטליה מתקיים בכל שנה קרנבל מסכות ססגוני שמושך אליו אלפי משתתפים. במסגרת הקרנבל, שאורכו כשבועיים, מסתובבים תיירים, מבקרים וגם תושבים מקומיים בתחפושות מגונדרות ומסכות מעוררות התפעלות.
למסכות יש מקום נכבד במוזאונים. תצוגות של מסכות מופיעות בתערוכות המובילות בעולם, וגם ציירים משתמשים בציור מסכות כדי להעביר מסרים אומנותיים שונים. אחד מהאמנים הידועים ביותר שנעזר רבות במסכות הוא פבלו פיקאסו, צייר מצליח ומפורסם שחי במאה שעברה וציוריו נמכרים בסכומים גבוהים עד היום. בכמה מעבודותיו המרכזיות הוא שילב דמויות שעוטות מסכות על פניהן.
מסך, מסכה, מסקרה
שימו לב, חידה לבנים בלבד (בנות, לא לגלות!): מי יודע מה פירוש המונח "מסקרה"? טוב, אני לא מתפלא שאתם הבנים נותנים כלפיי כרגע מבט לא ברור, בזמן שאתן הבנות מהנהנות בידענות מופלגת. המסקרה היא אביזר איפור שמעבה את הריסים וכך מדגיש את העיניים. מה שלא כולם יודעים הוא שהמילה "מסקרה" מגיעה מהמילה האנגלית Mask, שהיא המקבילה הלועזית של "מסכה". כשחושבים על זה, שימוש באיפור הוא בעצם קצת כמו לעטות מסכה. בשתי הפעולות הללו אנחנו מסתירים את הפנים המקוריות שלנו ועוטים על עצמנו מראה שונה. המילה "מסך" היא אחותה המילולית של המסכה. תפקיד המסך – בין שהוא מסך טלוויזיה או המסך שבקדמת הבמה או מסך הפרוכת בבית המקדש – הוא להבדיל בין שני צדדים, ליצור חציצה בין מה שממוקם מאחורי המסך ובין מה שנמצא לפניו. זה בדיוק כמו המסכה, המבדילה בין האדם העוטה אותה ובין כל שאר העולם. גם המילה "מסחר" קשורה לכל הסיפור. מי שקרא בגיליון הקודם את הכתבה על עולם הפרסום והמסחר יודע שכדי למכור מוצר בכמויות גדולות צריכים המפרסמים לשחק קצת עם המציאות ולהלביש את הפריט במסכה של "המוצר המושלם", אף על פי שהאמת אינה תמיד כזו.
אנחנו מכירים סוגים שונים של מסכות. ספורטאים שעוסקים בענפי ספורט כמו הוקי קרח וסייף חובשים מסכות מותאמות אישית כדי להגן על פניהם במהלך האימונים והתחרויות. רופאים ואחיות בבתי חולים מקפידים לחבוש מסכה רפואית, שתמנע הדבקה לא רצויה במחלות ונגיפים שמסתובבים באוויר. תכשירים רפואיים לטיפול בעור הפנים נקראים גם הם מסכות. ובכל זאת, כמה שהשימוש שלנו בתחפושות ובמסכות משמעותי, בעולם החי הדברים השתכללו לאומנות של ממש.
מסכות גם בטבע
קחו את הטווס לדוגמה. בימי הסתיו והחורף הקרים הוא נראה כמו ציפור גדולה אך לא מרשימה במיוחד. עם תחילת האביב פורס הטווס את זנבו הרבגוני המרהיב ומהלך לו לעיני כולם במטרה למצוא לעצמו בת זוג. חרדון סִינַי, זוחל מדברי הנפוץ בארץ, משנה את צבעיו בהתאם לרצונו. כשהוא מעוניין להסתוות בטבע ולהיעלם מעיני טורפים אפשריים הוא מקבל גוון חום-אפרפר. אבל כשהוא מחפש לעצמו בת זוג ורוצה להשוויץ הוא מחליף את צבעו לכחול חזק שבולט למרחוק בשממת המדבר. זבובי הרחף הם משפחה לא מזיקה של זבובים טורדניים מעט. הזבובים מסווים את עצמם בטבע בצורה טובה כל כך, עד שהם נראים מרחוק ממש כמו דבורים צהובות וארסיות. זבובי הרחף משתמשים בצבעי אזהרה כדי להתחפש ולומר לשאר התושבים בממלכת הטבע "היזהרו, טורפים יקרים. איתנו לא כדאי להתעסק, אנחנו חבורה מסוכנת!"
זהו, עכשיו אתם יודעים כל מה שצריך על תחפושות ומסכות. תרגישו חופשיים פשוט לחפש תחפושת להתחפש אליה ולחשוף אותנו לתחפושתכם. (נסו לקרוא את המשפט הזה שלוש פעמים בקול רם, זה מאתגר…).
פורים שמח!
תמונה: freedigitalphotos.net