מאת לאה קפלן
"מעגלים" הוא ארגון הפועל בבתיה"ס ברחבי הארץ, בגיל בו תלמידים מתלבטים על המשך דרכם ועתידם. "מעגלים" מצליח במקום בו רבים וטובים כבר הרימו ידיים ופעילותו היא בגדר "הצלת נפשות" ממש. הארגון הזה הוקם מתוך צורך לסייע לתלמידים בפריפריה לבנות לעצמם חיים טובים הכוללים נתינה, ערכים ושירות משמעותי למדינה.
איך זה עובד?
לכל כיתה מוצמד מדריך אישי המלווה את התלמידים במשך שנתיים מתחילת כיתה י"א ועד לסיום כיתה י"ב. תפקיד המדריך לקדם כל תלמיד ולסייע לו בלקיחת אחריות על חייו. התלמיד מועצם ומגבש את זהותו היהודית-ציונית. זה מגביר את המוטיבציה לשירות משמעותי – צבא או שירות לאומי.
הליווי של המדריך נעשה באמצעות שיעור קבוע במערכת במהלכו עולות דילמות מוסריות ונושאים ערכיים שונים. כל מדריך מנהל שיחות אישיות עם תלמידים ויוצר עימם קשר מיוחד של "אח בוגר". המדריך משמש דמות להִזדהוּת ונותן מענה לצרכיו של כל תלמיד. כמו-כן הוא מלווה את התלמידים בתהליך גיבוש תפיסת עולם ואישיותם.
בנוסף, מתקיימים מידי שנה כנסים, סמינרים, שבתות עיון וביקור במכינות שמטרתם לפתח "גאוות יחידה" ותחושת שייכות.
לא מורה, אלא חברה
קרן דָר, מדריכת "מעגלים" באולפנית "אור עקיבא" זו השנה השניה, מספרת על התפקיד: "ב"מעגלים" התלמידים מקבלים דברים שלא יקבלו בשום מקום אחר – לא מההורים, לא מהמשפחה הקרובה ולא מביה"ס!
בגלל שאני קרובה לבנות בגיל ואני לא מורה שלהן בפועל אלא סוג של חברה, הן מרגישות נוח להיפתח אליי ומספרות לי על ההתלבטויות שלהן, אכזבות או קשיים ומבקשות עזרה בבחירת מקום לשירות לאומי. הן רואות לפניהן אשה צעירה שלמדה באוניברסיטה והתקדמה בחיים והן רוצות ללמוד מן הניסיון שלי. הבנות משתפות פעולה – הן נשארות אחרי שעות הלימודים לכל פעילות שאני מארגנת. אני גרה באור-עקיבא והן באות לבקר אותי. בשנה שעברה הזמנתי אותן לסעודת שבת בביתי. הן נחשפו לבית דתי בו אין מכשיר טלוויזיה, על הקירות תמונות של רבנים וראו את היחס המכבד של בעלי אליי ואל ילדיי. הן מבינות שיש דגמים אחרים של משפחה ומושפעות באופן חיובי."
להעריך את עצמנו
קרן מספרת שיש קשר חזק בין "מעגלים" לבין התוכנית הבין-ספרית. "נוצר מצב שמחנכת כיתה י"א לא יכלה להמשיך עם הבנות לכיתה י"ב. הבנות מאוד רצו את המחנכת אבל בזכות העובדה שמדריכת "מעגלים" המשיכה איתן לכיתה י"ב והיוותה דמות קבועה במערכת, הן קיבלו לבסוף את השינוי בהבנה. גם בחופש הגדול שמרנו על קשר", מוסיפה קרן, "וברור לי שגם לאחר סיום כיתה י"ב הקשר יימשך, כי אני מהווה עבורן כתובת לכל בעיה".
למרות חרב הקיצוצים ברור למנהלים שלא נוגעים ויהי מה בתקציב של "מעגלים" כי עם הצלחה, כידוע, לא מתווכחים. השפעת התוכנית מודגשת בטווח הקצר והארוך. תלמידים בעלי דימוי עצמי נמוך לומדים להעריך את עצמם ולדעת שגם להם מגיע. הם מייצרים עבורם שאיפות וחלומות, וזה לא דבר מובן מאליו.
בני נוער רבים לא היו משרתים את המדינה אילולי קיבלו הכוונה והדרכה מ"מעגלים". כעת הם משרתים שירות מלא וכמובן שגם המדינה יוצאת נשכרת.
הדרכה לחיים
לינוי חדד, יפית איסאקוב וניצן מכלוף, תלמידות כיתה י"ב באולפנית "אור-עקיבא", משתתפות בתוכנית "מעגלים" זו השנה השניה.
לינוי: "אני מקבלת מ"מעגלים" הדרכה לחיים. יש לי קשר קבוע עם המדריכה ובגלל שהיא מכירה אותי ואת המערכת, היא יכולה להמליץ לי על מקום מתאים לשירות לאומי. עבורי המדריכה היא כמו חברה בוגרת, שאפשר לדבר איתה שיחות פרטיות על נושאים אישיים. חוץ מזה שקיימנו בבית שלה בוקר כיתה על חשבון לימודים בביה"ס."
יפית: "בתוך כל הלחץ של הלימודים בכיתות י"א-י"ב יש שעה אחת במערכת שמיועדת לנפש. שעה בכיף בה יושבים ומדברים על הדברים החשובים בחיים. אין ש"ב ואין מבחנים."
ניצן: "בזכות "מעגלים" קיבלתי כלים לחיים, ערכים ואמונה דתית חזקה. השתתפתי בכינוס פתיחת שנה של "מעגלים" בבנייני האומה בירושלים. שמענו שיחה מרתקת מפי מרים פרץ, אם שכולה, היתה הופעה מחשמלת של הזמר עמיר בניון ושיחה מפי הרב שמואל אליהו. חזרתי מרוצה עד הגג.
באופן אישי אני יכולה לספר התלבטתי מאוד מתי להיכנס להדרכה בבנ"ע. חששתי שכניסה להדרכה בכיתה י"א תפגע בהישגים הלימודיים שלי. התייעצתי עם קרן, מדריכת "מעגלים" והיא אמרה שאעשה מה שטוב לי. ובאמת, הקשבתי לה ולעצמי ונכנסתי להדרכה בכיתה י"ב. בזכות קרן קיבלתי נקודת מבט שונה על הנושא ולגיטימציה לעשות את מה שנכון לי!".
*