מתאים לי בול


מאת תמר זקס

מיד לאחר הכרזת העצמאות, כשהשמחה שככה, נאלצו תושבי הארץ והעומדים בראשה להתמודד עם בעיות האיום של מדינות ערב על קיומה של המדינה הצעירה. ישראל הייתה צריכה להפוך למדינה עצמאית וריבונית, והיא נזקקה לצבא. לכן, ראשית לכול, איחדו את ארגוני הלוחמים והלוחמות שפעלו באותה תקופה לצבא אחד, שכולכם מכירים בשם צה"ל.

הכול טוב ויפה, אבל אז התעורר הצורך לגשר על הפערים וההבדלים בין מי שבא מהפלמ"ח ובין מי שבא מהלח"י, או בין צעירים למבוגרים וכו'. הרי צבא צריך להיות מאוחד וממלכתי! לשם כך יצרו מדים, וגם – דואר עברי מיוחד לצבא.

מדים קטנים מדי

יש בעיה: קופת המדינה ריקה… מה עושים? קונים ביד שניה, קונים מציאות, קונים במחירים מוזלים. כך קרה שבמקום בגדים אחידים בצבע ובגודל, הגיעו מדי "ערב רב": חלק מהחיילים לבשו מדים שנתפרו במפעל טקסטיל; אחרים לבשו מדים שנרכשו באירופה מתרומות של יהודי ארה"ב; ולא מעט חיילים לבשו מדים שנשארו במחסני הצבא הבריטי שעזב את הארץ.

דבר מצחיק וגם מביך קרה כשהצבא קיבל הצעה לרכוש במחיר מציאה אלפי מעילים איכותיים מאירופה. הוא קנה בהתלהבות (מבלי לראותם קודם) והם נשלחו לארץ. אבל כשהגיעו – והחיילים הנרגשים ניסו ללבוש אותם – לא הצליחו להיכנס לתוכם בכלל. התברר שאלה היו מעילי ילדים…

למרבה המזל, תעשיית הטקסטיל בארץ התגייסה למאמץ, והחלה לייצר גם בגדי חורף חמים. למגינת לבם של החיילים היו המדים עשויים צמר עבה וגס, וכך נאלצו כל החיילים ללבוש מדי צמר חורפיים ומגרדים.

דור הבול

דגל, סמל, המנון ויחידות לוחמה המתגבשות לארגון צבאי כבר היו בארץ, וכדי להשלים את ריבונותה נזקקה ישראל עתה גם לבולי דואר משלה. ההכנות להפקתם של הבולים הראשונים נעשו בחשאיות מוחלטת, מחשש שיתגלו בידי הבריטים שעדיין שלטו בארץ. קשיים רבים ליוו את הפקתו של הבול הראשון. ליוזמי הרעיון היה חשוב למצוא נושא שיאפיין את סדרת הבולים הראשונים.

האומן אוטו ואליש נענה לאתגר והסכים לקחת על עצמו את איור הבולים הראשונים. אליש הציע שעל הבולים יופיעו ציורי מטבעות עתיקים מתקופת מרד החשמונאים, מתקופת המרד הגדול ומתקופת מרד בר כוכבא. המטבעות העתיקים סימלו בעיניו את העצמאות שבאה בעקבות הלחימה של העם היהודי לחופש, בדיוק כמו שקרה עם הקמת מדינת ישראל.

לאחר שהצעתו התקבלה בברכה, וסוכם על האיורים שיופיעו על סדרת הבולים הראשונה, התברר שבארץ כמעט לא נותר נייר. לכן, כל נייר שנמצא – גם אם היה גרוע, גס ולא ראוי שיונפקו בו בולים – נלקח למען ההפקה. בלית ברירה הותאמו מכונות הדפוס להדפסת הבולים על ניירות עבים.

כמה ימים לאחר ההכרזה על הקמת מדינת ישראל, בעוד מטוסי האויב תוקפים בשמי הארץ, נמכרו בולי הדואר העברי הראשון. מאז ועד היום הנפיקה מדינת ישראל מאות בולים, וסדרות של בולי דואר בנושאים רבים. אך הבולים הראשונים נשארו במעמדם המיוחד, ועד היום הם מבוקשים מאוד אצל אספנים בארץ וגם בעולם כולו.

תמונה: sxc.hi –  soultga