מתחמם, מתקרר


כמעט בכל בית יש כיום מזגן אך עד לפני כמה עשרות שנים, אנשים ניהלו את חייהם ללא עזרתו של המצנן הרשמי. ואיך מזגן עובד ואיך המצאתו קשורה לבית דפוס שנקלע לקשיים? צוריאל הורוביץ מכיר תודה למזגן שלו ומציע עוד אפשרויות לקרר את הקיץ. הצטרפו למסע, יהיה קריר!

אם היו שואלים אתכם ביום קיץ לוהט מה ההמצאה הכי חשובה שהמציאו סביר להניח שהייתם מסכימים על המזגן. ואכן, מדובר באחת ההמצאות החשובות ביותר במאה ה-20, כזו שהשתלבה בטבעיות מושלמת בחיינו עד שאנחנו אפילו לא מקדישים לה מחשבה.

מיזוג אוויר הוא לרוב עניין של נוחות. תקינות של מזון, לעומת זאת, הוא לפעמים עניין של פיקוח נפש. כושר הסיבולת של חום וקור הוא דבר דינמי. אם נתרגל משך זמן מסוים לשהות באזור בו הטמפרטורה תהיה בדיור נעימה לנו, כל עלייה קלה בטמפרטורה תגרום לנו אי נוחות. היום, אחרי שהתרגלנו למזגנים, קשה לנו לחשוב על חיים בלעדיהם. אבל לא צריך ללכת רחוק – עד לפני שישים שנה המזגן היה נדיר בארץ ישראל, ואפילו סבא וסבתא שלכם זוכרים אזורים שלא היה בהם מזגן. הבעיה הגדולה באמת הייתה קירור מזון, לא קירור אנשים.

כולנו יודעים מה קורה לקרטון חלב שנשכח מחוץ למקרר ביום קיץ חם – החלב יתקלקל. החום מעודד התרבות של חיידקים, וירוסים ופטריות על גבי המזון, ואם נאכל מזון מזוהם אנחנו עלולים לחלות. קירור המזון מעכב את התפתחות היצורים הקטנים ושומר על המזון בטוח לאכילה. בני האדם גילו כבר לפני אלפי שנים שקירור של בשר, למשל, ישמור אותו מוכן לאכילה כמה ימים נוספים. בארצות שבהן נוצרות שכבות קרח עשו המקומיים שימוש בקרח כדי לשמר את מזונם. לקראת סוף המאה ה-19 הומצאו ארונות הקרח, ארגזי עץ אטומים שהניחו בהם מוצרי מזון יחד עם קרח, שאספקתו חודשה כל כמה ימים באדיבותו של סוחר הקרח האזורי. דרכים נוספות לשמירה על טמפרטורה נמוכה במזון היא הנחתו בקרקעית נחל זורם או במרתף אפלולי. המנגנון הכימי שמאפשר קירור מזון באמצעות דחיסת גז ומעברו בין לחצים שונים הומצא רק לפני פחות ממאה שנה.

הבעיה של בית הדפוס

מייקל פאראדיי, פיזקאי וכימאי ממוצא אנגלי, גילה לפני קרוב ל-150 שנה שדחיסה של גזים מסוימים והפיכתם לנוזלים מביאה לאפקט של קירור בעקבות אידוי של אמוניה – תרכובת של חנקן ומימן. אולם, עברו עשרות שנים מגילוי התופעה הזו ועד שהיא גוייסה למאמץ האנושי לצנן את האוויר.

בית הדפוס "סאקט-ווילהלם" בניו-יורק נתקל בבעיה בייצור. החום והלחות שתקפו את ניו-יורק מדי קיץ גרמו לעיוותים בדפי הנייר, ולהימרחות-יתר של הדיו המודפס. בית הדפוס לא יכול היה להרשות לעצמו לסגור את שעריו בעונות החמות, ונדרשה התערבות מיידית שתאפשר למפעל להמשיך בעבודתו גם כשהטמפרטורות מטפסות. בשנת 1902 הוזעק ויליס קרייר, מהנדס אמריקאי צעיר בן 26, להציל את המפעל. הרעיון שעלה במוחו של קרייר – הזרמה של אוויר דרך סלילים מלאים מים קרים – עומדת בבסיס פעולתו של המזגן המודרני עד היום. הבית הלבן בארצות הברית זכה למזגן רק עשרים ושבע שנים מאוחר יותר, והמטוס הממוזג הראשון הגביה עוף בשנת 1936. במדינת ישראל הצעירה הותקנו מזגנים בבתים פרטיים רק החל משנות ה-60, ואלו היו גדולים, כבדים ורועשים למדי.

המזגן ההסטורי: כפות תמרים

אז איך הסתדרו בעבר? ובכן, רבים העדיפו לצנן את עצמם במקום לנסות לצנן את האוויר. מניפות נייר הן מחזה נדיר בימינו, אבל בעבר כל אדם שמכבד את עצמו הסתובב עם מניפה והשיב רוח על פניו באורח קבע. מלכים ודוכסים אפילו שכרו משרתים ועבדים שכל תפקידם התמצה בנפנוף כפות תמרים לטובת קירור השליט. השילוב של מים ורוח גורם לתחושת קירור משמעותית, ואנשים נהגו לטבול רגליהם במים או לשפוך על פניהם ולחכות לרוח שתקרר אותם. קירור חללים גדולים יותר התאפשר בעזרת שילוב דומה – טפטוף של טיפות מים במקום רווי רוח יעזרו לקרר את החדר. תוכלו לפגוש את שיטת הצינון הזאת בגן החיות התנ"כי. כיף!

לקרר בלי לפגוע בכדור הארץ

באופן אירוני, בשנים האחרונות התגלה שהניסיון האנושי לקרר את הבתים הפרטיים תרמו להתחממות של העולם כולו. מערכות המיזוג הראשונות עשו שימוש בגזים רעילים שהובילו לאסונות כשדלפו. בשנת 1928 התגלה שגז הפריאון מסוגל לצנן מבלי לפגוע באדם. אולם זה לא הסוף – כיום המדע מכיר בעובדה שהפריאון גורם להידלדלות שכבת האוזון של כדור הארץ, מה שמביא להתחממות הגלובלית (עלייה בטמפרטורה העולמית). בניסיון לקרר את עצמו, האדם מחמם את העולם. היום שימוש בגז פריאון לקירור נאסר ברוב העולם, ותערובת גזים ידידותית יותר משמשת ברובם המוחלט של אמצעי הקירור.

הטרנד האקולוגי שוטף את העולם, וגם תחום מיזוג האוויר על הכוונת. אדריכלים המתמחים בפתרונות קירור טבעיים ממליצים על התקנה של מאווררי תקרה לצורך צינון האוויר, משום שהוא צורך פחות חשמל. פתרונות מתוחכמים יותר כוללים הרכבת "משקפי שמש" לחלונות הבית בקיץ, מה שמגביר את הבידוד ושומר על טמפרטורה נמוכה יותר בחדר ו'עטיפת' הבית מבחוץ בצמחיה שסופגת את החום. אם תרצו לצנן את עצמכם וגם להישמר מהשמש, תמיד תוכלו להרכיב כובע קסקט שמותקן בו מאוורר קטנטן. טוב שיש גם המצאות שכאלה!