שתי אחיות, שתי אימהות


מאת אורן זונדר

פרשות: ויֵצא – ויִשלח

ספר בראשית מלַווה את אבות האומה מראשית בריאת האדם – ועד להתגבשותו של עם ישראל, ועוסק בסיפוריהם של האבות ובניהם. אך לצד האבות פעלו ארבע האִימהות, שדמותן היא אות ומופת לכל יהודי, ובוודאי לנשים ובנות יהודיות, עד ימינו אלה.

שתי בנות נולדו ללבן הארמי, בנו של בתואל, ושתיהן יפות וחכמות. לבכורה קרא לבן כשמה של בהמת הבית הגדולה – הפָּרה, ואילו לקטנה קרא רחל – שמה של הכִבשה. חז"ל מלמדים אותנו כי רחל ולאה ידעו שיש להם בני דודים רחוקים בארץ כנען – יעקב ועשיו שמם. הם שמעו על צדקותו של יעקב ועל רשעותו של עשיו. לאה הבכירה היתה מיועדת לבכור, ולכן ביכתה את מר גורלה ואת החיים הקשים הצפויים לה לצד עשיו, שעליו נאמר "יודע ציִד". בכייהּ של לאה היה כה עמוק וצערה האמיתי היה תמידי, עד שהיא הפכה להיות בחורה צעירה ועצובה שעיניה בוכיות ויופייהּ נפגם. לעומתה חיכתה רחל אחותה ליום בו תוכל להינשא לבן דודה הצדיק, ולהמשיך עמו את השושלת המפוארת של אברהם ויצחק.

ואולם מרגע שקנה יעקב את הבכורה מידי עשיו, ונאלץ לברוח לחרן הרחוקה – החלו העניינים להסתבך. כעת, כאשר הפך לבן הבכור, היה עליו להינשא לבכורה, אך גם לצעירה. רחל, המיועדת לו ושתמורתה עבד במשך שבע שנים, מוחלפת על ידי אביה בליל החתונה ממש. כך הפך יעקב לאיש הנשוי לשתי נשים, שהן גם אחיות, ובבֵיתו אין שקט ושלווה. אנחנו ננסה להתמקד בדמותן של האימהות, אלו שקולן נשמע פחות, אך מתגלה בין השיטין בסיפורים השונים.

***

לאה קראה לבנה השלישי לוי, ואמרה: "עתה ילווה אישי אלי".

ומה היה עד אז? עד אז גידלה לאה לבדה את ילדיהם המשותפים שלה ושל יעקב, ואילו הוא נמצא דווקא עם רחל אחותה. לאה המשיכה להיות האחות שנועדה לחיי צער, אך לא עם עשיו, אלא עם יעקב.

גם חייה של רחל לא היו קלים, והיא בוחרת לבני שִפחתה שמות המעידים על מצבה. נפתלי למשל, כי "נפתולי אלוקים נִפתלתי עם אחותי…" (בראשית, פרק ל', פסוקים ז'-ח'). כל אחת מהאחיות קינאה באחותה, אך כל אחת מהן ידעה כי שמור לה ולאחותה מקום בתהילת הנצח של עם ישראל. מִסיבה זו לאה התפללה על כך שלא ייוולד לה בן נוסף כי אם בת, וכך נולדה דינה. עוד קודם לכן שיתפה רחל פעולה עם אחותה, ומסרה את הסימנים בליל הכלולות, וכך נמנעה הבושה מאחותה.

רחל אִמנו מלַווה את עם ישראל מאז מתה בלידתה את בנימין, וקִברהּ בדרך בית לחם משמש עד היום מקום תפילה ותחינה לאנשים רבים המזדהים עם תפילותיה ובכייהּ. גם בימינו אלה ממשיכה דמותה של רחל להשפיע על עם ישראל. הידעתם כי השם הנפוץ ביותר לנשים במדינת ישראל הוא… רחל?