מאת שולמית שוורץ
יהודי ירושלים של תקופת בית המקדש השני לא השתמשו בברזים. לא כי הם לא היו צריכים מים, כמובן, אלא פשוט כי עוד לא המציאו את הברז… נוסף על המים שבבורות המקומיים, נבנתה מערכת שלמה של אמות מים כדי להוביל מים לתוך העיר.
שחר פוני, המשמש אדריכל נפת העיר העתיקה מטעם 'רשות העתיקות', מספר כי לאחרונה התגלה הקטע החסר של מערכת אמות המים העתיקה. החוקרים סבורים שהאמה הייתה בשימוש עוד לפני תקופת הורדוס, כנראה בתקופת החשמונאים, והיא שימשה עד המאה ה-19. השימוש בה הופסק כתוצאה משימוש בציוד מודרני להובלת מים, בתקופת העות'מנית.
בנוסף, נחשפה תעלת ניקוז ארוכה למדי בעיר דוד – תעלה שבה הסתתרו לוחמים יהודים שברחו מפני הרומאים. "התעלה נמצאה בעיר דוד," מספר שחר. "היא מתוארכת לתקופת בית שני ומיוחסת בבנייתה להורדוס, הבנאי הגדול. היא ניקזה לתוכה את המים מגיא הטרופיאון (קטע המדרגות הארוך מהרובע היהודי לכותל) שהיו שילוב של מי גשמים ומי ביוב. כאשר הורדוס הרחיב את הר הבית, הוא בנה מערכת ניקוז תת-קרקעית אדירה. התעלה בנויה בכלים ולא ביד אדם, ושימשה להעברת כמויות עצומות של מים."
"מה מצאתם בתעלת הניקוז?"
"בתעלה נמצאו כלים ששימשו לאוכל – צלחות וקערות, בשלמותם! לאורך הנִקבה, ניתן לראות חורים פעורים מלמעלה, בהליכה ברחוב ההרודיאני שנחשף, המוביל ישירות לשערי הר הבית. זה מעיד על כך שבנקבה הסתתרו לוחמים יהודיים שברחו מפני הרומאים בזמן החורבן ולאחריו. הם נתפסו על ידם ובה מצאו את מותם…
"האתר ייפתח בקרוב למבקרים, על ידי עמותת עיר-דוד ורשות העתיקות."
"איך גיליתם את הקטע החסר באמה?"
"עיריית ירושלים נצרכה להחליף את תשתיות הניקוז והחשמל הישנות ברחבת שער יפו. כתוצאה מעבודות החפירה נפער לפתע בור ענק בקרקע אשר הוביל לחשיפה של אמת המים העליונה. האמה הובילה מים מהרי חברון, דרך בית לחם ועד לבריכת ממילא שבגן העצמאות. מבריכת ממילא יצאה אמה נוספת אל תוך העיר העתיקה, וממנה יצאו תעלות משניות לבתים.
"גובה התעלה מאפשר מעבר רק בהליכה על ארבע או בזחילה על הבטן. אני זכיתי להיכנס אליה ראשון, ולבקר בה יחד עם מאות ג'וקים השוכנים בה דרך קבע. זחלתי עד למקום של התמוטטות האדמה. קטע המים מהווה חוליה שהייתה חסרה לנו במשך 150 שנה כדי להבין את התוואי שהוביל מים מבריכת ממילא ועד בריכת חזקיהו!
"כיום, למבקרים אין רשות להיכנס לתעלה. היות והמקום מוכרז כאתר עתיקות, הכניסה אליו מותרת לחוקרים בלבד."
מהי 'רשות העתיקות'?
'רשות העתיקות' פועלת לאכיפת חוק עתיקות, האוסר פגיעה בכלים ובאתרים עתיקים. בנוסף, היא מפקחת על עבודות תשתית הדורשות חפירה בקרקע. בירושלים נדרש אישור שלה לכל יזמת חפירה בעיר, כי כולה נחשבת אתר ארכיאולוגי. גם כל אדם פרטי המעוניין להרחיב את ביתו, או לבנות בית חדש נזקק לאישור שלה. מה יקרה אם תיגש לבנות לעצמך בריכה בחצר, ובטעות תהרוס כד נדיר שהיה קבור שם…