חנה גולד
לא מזמן ביקשתם מאתנו בפורום 'המועדון' של העיתון להקדיש כתבה לגיורא חמיצר, יוצר הטלוויזיה הידוע העומד מאחורי סדרות כמו 'האי', 'השמינייה' וגם 'החממה', שמשודרת כיום. אז אמנם אנו לא מרבים לכתוב על יוצרי טלוויזיה בכבלים, הפעם באמת מדובר בטיפוס יוצא דופן. גיורא מצליח ליצור תכניות שכובשות את לב הנוער פעם אחר פעם, ונדמה שהוא מצא את נוסחת הקסם שיוצרים אחרים מנסים למצוא לשווא.
"לא רציתי לעבוד במשרד"
הוריו של גיורא התגרשו כשהיה בן שנתיים. לא היו לו עוד אחים מלאים, אבל כיום יש לו כבר ארבעה חצאי-אחים, שנולדו רק מאחד משני הוריו. הצעירה בין אחיותיו היא בת שש. "יש בינינו הפרש של 35 שנה," הוא אומר. "משפחה מעניינת לכל הדעות…"
אבא של גיורא הוא הסופר והחידונאי המפורסם דן חמיצר. גיורא מספר שמקומו של אביו בתור דמות מוכרת וידועה בציבור הישראלי השפיע על הבחירות שהוא עשה בחייו: "אבי השפיע עליי הרבה, בכל מה שקשור לאופן שבו אני רוצה לחיות. הוא הוריש לי את הרצון להיות עצמאי, להתפרנס מהיצירתיות שלי, ולא לעבוד במשרד אפור ושגרתי. בגללו אני עובד קשה ובחריצות בלי להתעייף," הוא מסביר.
גיורא נכנס לעולם התקשורת כבר בימי השירות הצבאי שלו, בתור כתב ועורך במחלקת התרבות של גלי צה"ל. מיד עם השחרור הוא התקבל לעבוד בערוץ הילדים. ערוץ הילדים המוכר של היום איננו כמובן ערוץ הילדים הטרי והצעיר של הימים ההם: "היה לי מזל להיוולד בזמן כדי להיות בן 21 בדיוק כשהטלוויזיה בארץ השתנתה באופן קיצוני," נזכר גיורא. "לפני כן היה רק ערוץ אחד, ובבת אחת נפתחו הרבה ערוצים חדשים. המון אנשים מצאו את עצמם לפתע עובדים בטלוויזיה. המשותף לכולם היה שלאף אחד לא היה מושג מה הוא עושה. כולנו היינו טירונים שמגששים את הדרך למטרה לא לגמרי ידועה מראש. זה היה כיף גדול."
הכול התחיל עם 'ששטוס'
בערוץ הילדים משודרת תכנית השעשועון 'ששטוס': תחרויות בין כיתות. התכנית הזו מוכרת מאוד בערוץ, והיא פרי יצירתו של גיורא. "התבנית של התכנית עוצבה תוך כדי תנועה, והתגבשה למה שהיא היום במשך כמה שנים. בשבילי היא הייתה מזל גדול של מתחילים. את כל מה שאני יודע על טלוויזיה למדתי דרך 'ששטוס'," הוא מספר. "כשחזרתי לארץ, אחרי שהות ארוכה בחו"ל, כתיבה של דרמה עם הרבה פרקים נראתה לי כמו משהו שיהיה כיף לעשות. כמו עם 'ששטוס', התחלתי את 'השמינייה' בלי מושג על כתיבת תסריט. למדתי במהלך הכתיבה, ושכללתי את היכולות שלי. נחמד שיש הרבה פרקים: הלמידה מהירה, ויש הזדמנות ליישם כל דבר שרוצים לנסות. ככה בעצם לומדים הכי טוב."
איך נולדת סדרה חדשה
איך קורה שגיורא יושב וכותב סדרה שהופכת אחר כך ללהיט שכמעט כולם מכירים? גיורא משיב שהתהליך הוא די קבוע: "קודם כול מגיעה הזמנה מאחד הערוצים לעשות סדרה, ואז חושבים מה בא לעשות. הרעיון מגיע תמיד מהרבה כיוונים שונים, ועובר זמן עד שמגבשים אותו לעולם עצמאי שיכול להכיל סדרה מרובת פרקים. צריך להיות גמיש מאוד מבחינה מחשבתית בתהליך הפיתוח. אסור להיקשר לדמות או לקו עלילה, וחייבים להיות מוכנים לשינויים גדולים. בדרך כלל אין הרבה קשר בין מה שחשבתי שאעשה כשהתחלתי לפתח סדרה ובין מה שיצא בסוף. וזה דבר טוב!
"תהליך הכתיבה עצמו הוא הקשה ביותר. אתה רוב הזמן לבד, יש הרבה החלטות להחליט, וזה בעיקר מתיש מאוד. ברגע שמתחילים השלבים הבאים – ליהוק שחקנים, עיצוב אמנותי וכמובן הצילומים – העבודה מתחילה לזרום ולהיות מתגמלת יותר. השלב שאני הכי אוהב הוא שלב העריכה של הפרקים, ובמיוחד הוספת המוזיקה לפס הקול. ברגע שיש מוזיקה, הפרק באמת מקבל חיים משלו. זו תחושה נפלאה בכל פעם מחדש."
גיורא ו'השמינייה'
'השמינייה' הייתה הסדרה הראשונה של גיורא. העלילה מספרת את מסעם הסודי של שמונה ילדים מחוננים בחקר אנרגיית המוח האנושי. הסדרה הפכה להצלחה מסחררת, אך גיורא מגלה כי מבחינתו הפופולריות הייתה צפויה. "קיוויתי להצלחה כזו, ושמחתי שהיא התרחשה. האמת היא שבכל סדרה שאני עושה אני מקווה להצלחה מטורפת, ומאמין שהיא תקרה. לפעמים אני טועהף וזה לא כיף, אבל עד עכשיו – תודה לאל (אני ממש לא דתי, אגב) – רוב הדברים שעשיתי התקבלו באהבה ובהתעניינות מצד הקהל."
הסדרה הופיעה במשך שלוש עונות ו-156 פרקים, ואז הגיעה הפסקה ארוכה של כחמש שנים. "הרגשתי שסיימנו בדיוק ברגע הנכון, בשיא ההצלחה," מסביר גיורא. "כל אחד פנה לכיוון אחר, ועשה דברים אחרים. בקרוב הולכת לצאת 'השמינייה – הדור הבא'. יש ציפייה עצומה לקראת העונה החדשה, והמטרה שלי היא לתת לצופים מה שהם הכי רוצים לראות – מפגש מחודש עם הגיבורים שהם אוהבים, והרבה הפתעות ושינויים… לא פשוט בכלל."
"'החממה'? הכי טובה"
וכעת לסדרה שדיברתם עליה בפורום: 'החממה'. גם אותה יצר גיורא. הוא מודה שזו "היצירה האהובה עליי מבין כל מה שעשיתי עד היום. זו הסדרה הטובה ביותר שכתבתי, ואני גאה מאוד ונרגש לקראתה."
האם אתה מנסה להעביר מסר ביצירות שלך?
"ודאי. הערך העליון מבחינתי הוא הסקרנות. הגיבורים שלי תמיד יהיו אנשים סקרנים, שמביטים החוצה ושואלים שאלות, שלא מפחדים להעז, שקוראים ספרים, שמתעניינים בעולם שסביבם. בעיניי הסקרנות היא המפתח לחיים מוצלחים ומספקים. אין תינוק שאינו סקרן, ולצערי מבוגרים רבים מאבדים את הסקרנות במשך השנים. המטרה שלי היא למנוע מהתהליך הזה לקרות, ולתת לצופים הנאמנים שלי חוויה שתטמיע בהם את הסקרנות בדרך כזו או אחרת. זו לפחות השאיפה, ואני מקווה שזה גם קורה בשטח."
אתה חושב שהתרבות הישראלית צריכה לשפר בעצמה דברים?
"אני חושב שלא במקרה 'החממה' היא סדרה על גידול מנהיגים, על התכונות שהופכות מישהו למנהיג. זה מה שהעם שלנו צריך בתקופה זו, מנהיגים ראויים. והמנהיגים של העתיד הם הילדים."
כלומר – אתם.
המוטו של גיורא בחיים:
לא להשתעמם ולא לשעמם