לאה קפלן
אנשים בגודל אדם, סיפורים מתוך התורה, חיות וחפצים – כל אלה התחילו כקוביות זעירות, ותראו למה הם הפכו. זהו מעשה ידיה של תקווה לרנר מן היישוב אפרת.
תקווה אוהבת מאוד את אבני ה'לגו'. אמנם היא בשנות הארבעים לחייה, אך היא יושבת שעות על גבי שעות בזמנה הפנוי ובונה דגמים ייחודיים. מתברר שאין גיל למשחקים. גם היום, כשהיא גננת במקצועה, היא נהנית לשחק עם ילדי הגן.
סיפור מרובע
"כבר בתור ילדה שיחקתי בלגו," היא נזכרת. "לפני כשלוש שנים התחלתי לפתח את הבנייה בלגו בתור תחביב. בגן הילדים שאני עובדת בו יש 'אבני פלא'. הילדים ביקשו ממני לבנות אתם דגם כלשהו, ואז חשבתי לעצמי שאני אוהבת ליצור ולבנות, ולכן כדאי שאנסה להשתמש בלגו. קניתי כמה חבילות של אבני לגו מסוגים שונים, ובניתי בעזרת הדמיון, ללא הוראות.
"אתם צריכים להבין שילדי גן זקוקים להמחשה, אז פשוט הִמחשתי להם סיפורי ילדים בעזרת דגמי לגו שבניתי לפי הסיפורים 'מיץ פטל', 'מעשה בחמישה בלונים', 'תירס חם', 'דירה להשכיר' ועוד. הבאתי דגם לגו, והילדים ניחשו לאיזה סיפור ילדים הדגם שייך. התגובות של הילדים היו טובות מאוד: הם חיכו לי בבוקר בהתרגשות כדי לראות איזה דגם חדש בניתי והבאתי להם. בניתי דגם של כלב כתום לפי הסיפור 'בייגלה'. בעקבות ההצלחה של הדגמים האלו בניתי גם דגמים בנושא מעגל השנה, כמו דגם של משלוח מנות מלגו, דגם של משתה המלך אחשוורוש, דגם הגדה של פסח ואפילו דגם של קריעת ים סוף."
'מיני ישראל'? 'מיני אפרת'!
"היתרון של דגם מלגו הוא שהוא תלת-ממדי, וילדים יכולים לבחון אותו מכל כיוון ומכל צד. כעבור זמן התחלתי לבנות בגן יחד עם הילדים, וזו חוויה מיוחדת."
בספרייה העירונית של היישוב אפרת יש תערוכת תמונות של כל הדגמים שבנתה תקווה בשנים האחרונות. היישוב חוגג השנה יום הולדת שלושים, ולרגל האירוע המיוחד החליטה תקווה לבנות מבנים מלגו שקשורים ליישוב. תקווה בנתה מלגו דגם של בניין המועצה המקומית, בתי הכנסת שביישוב, קופות החולים, מוסדות החינוך ועוד. הדגמים דומים למקור כמעט כמו שתי טיפות מים…
לא משחק ילדים
כמה זמן את עובדת על כל דגם, אני שואלת את תקווה.
"לפחות שלוש שעות," מגלה תקווה. "דגמים שטוחים לוקחים פחות זמן. דגמים תלת-ממדיים של מבנים דורשים יותר עבודה – בין חמש לשש שעות. לפעמים אני עובדת על דגם כלשהו, שקועה בו ועובדת עליו ברצף. במשך השבוע אני מצלמת תמונות של אתרים ביישוב, ואחר כך אני בונה את הדגמים לפי התמונה. אני אוהבת מאוד לבנות בלגו בשבת אחר הצהריים."
תקווה זוכה לתגובות חמות מהאנשים על תחביבה המיוחד.
"אנשים מתלהבים למראה הדגמים, ויש גם אנשים שהתחביב הזה נראה להם קצת מוזר, אז הם פשוט מתעלמים ולא מגיבים. יש באפרת אולם שמחות על שם חייל שנפל. בניתי דגם של האולם ובאתי להורי החייל הביתה להראות להם אותו. הם, כמובן, זיהו מיד את האולם ושמחו מאוד."
תקווה עסוקה עכשיו בהכנת שלושים יצירות הקשורות לשלושים שנות קיומה של אפרת. בינתיים היא בנתה 24 דגמים – כך שידה עוד נטויה… כשתסיים את הפרויקט הזה היא תחשוב על תחום חדש לבנות בשבילו בלגו, כי שמדובר בלגו – השמיים הם הגבול.
הלגו טוב לנשמה
תקווה מציינת כי יש יתרונות רבים למשחק בלגו. כל מי שאוהב לשחק וחושש שהוא מבזבז את זמנו… המשיכו וקראו!
"הלגו מפתח דמיון, ריכוז, סבלנות וכושר אלתור, מוטוריקה עדינה ואפילו חשיבה מתמטית," אומרת תקווה. "הלוגו הוא תחביב יצירתי שמאפשר ניצול חיובי ופעיל של שעות הפנאי, במקום צפייה פסיבית בטלוויזיה. זהו גם תחביב שקט, מהנה ולא מלכלך, בתנאי שאוספים את כל החלקים."
אבל לכל דבר טוב יש גם חסרונות, אומרת תקווה. "לגו הוא תחביב יקר שעולה הרבה כסף. יש אמנם בשוק חיקויים זולים, אבל הלגו המקורי הוא תוצרת חוץ והוא יקר. מצד שני – אם שומרים על אבני הלגו הן נשמרות לאורך שנים. יש ביישוב סבתות שנזכרות פתאום בקופסאות לגו של הילדים שלהן, שהיו בבוידעם. עכשיו הנכדים שלהן משחקים באותו לגו בהנאה ובכיף."
מאחד לבבות
תקווה התנדבה במרפאות החוץ של בית החולים הדסה עין כרם, הידועות בשעות ההמתנה הארוכות בתורים שבהן. תקווה הושיבה את הילדים סביב השולחנות, והם פשוט בנו בלגו. הבנייה העסיקה אותם, והם לא הרגישו את זמן ההמתנה הארוך.
"היו שם ילדים יהודים, ערבים, דתיים וחילונים, וכולם אהבו לשחק בלגו. לא כולם מדברים את אותה השפה, אבל כל הילדים הבינו את שפת הלגו. לגו הוא משחק הרכבה חוצה גבולות, ויש בו מסר של סובלנות והבנה."
גם אתם אמנים צעירים בלגו?
שלחו גם אתם צילום מרהיב של יצירה שבניתם מלגו, ואנו נפרסם את הטובים במדור מיוחד!
הטובים ביותר יזכו בפרסים