כתבה וצילמה: מיקי אינהורן-נלקנבאום
בשדות, בגינות וגם בעיר הגדולה אפשר למצוא את הפרפרים המרפרפים סביבנו. יצאתי עם מצלמתי אל רחבי השטחים הפתוחים והפארקים כדי להביא בפניכם את כל היופי הזה.
כלל לא קל לצלם פרפרים, מכיוון שכאשר אני מתקרבת אליהם מעט הם מיד עפים. לכן השתמשתי בעדשה ארוכת מוקד, שבעזרתה הצלחתי לעמוד מעט רחוק מהם, בלי להפריע, ובכל זאת לצלמם קרובים וברורים.
גלגולו של פרפר
הפרפרים הניזונים מצוף הפרחים מעוטרים בצבעים מגוונים על כנפיהם, המשמשות להם כצבעי הסוואה. צבעים מרהיבים אלה עוזרים להם גם למשיכת בני זוגם, המסוגלים לעוף מאות קילומטרים כדי למצוא את הפרפרית היפהפיה ולהביא עמה פרפרים חדשים לעולם.
הזכרים נמשכים לנקבות בגלל צבעי העל-סגול הנמצאים על כנפיהן. דווקא הזכרים הם אלה שניחנו בצבעים מרהיבים ומגוונים יותר מאלו של הנקבות, לפחות לעינינו.
הנקבה הפרפרית מטילה ביצים על גבי העלים. מהביצים בוקעים הזחלים, הניזונים מן העלים סביב, וגדלים עד אשר הם מגיעים לבגרותם אז הם מתחילים לטוות סביב גופם חוטים המופרשים מפיהם, והופכים לגלמים – שמהם יבקעו פרפרים חדשים.
תנו להם אוויר
עולמנו לא מיטיב עם הפרפרים, ורבים מהם נמצאים בסכנת הכחדה גם במדינות מפותחות. בשדות החקלאיים מרססים ריסוסים שפוגעים בהם, זיהום האוויר גורמים להתרחקותם, והתעשייה המואצת לצד השתלטות הבנייה דוחקות אותם וגורמות להכחדתם. לשם התרבותם הם צריכים אוויר נקי ושדות פורחים, וכשאלה הולכים ומתמעטים – אוכלוסיית הפרפרים הולכת ומצטמצמת.
יש חממות המגדלות סוגים שונים של פרפרים, ולאחר שבגרו משחררות אותם לטבע. כך מנסים לשמר מינים של פרפרים.
פרפר כחיית מחמד?
תאמינו או לא, אבל אתם יכולים לגדל פרפרים באביב – אם רק תרצו בכך. הכינו מצע רחב כמו מגש ישן, והציבו אותו במרפסת הפתוחה. על גבי המגש או המדף הניחו שאריות מזון של פרות שנרקבו מעט. הפרפרים נוטים להמשך אל הרקבוביות, המכילה נוזלים. בתוך זמן קצר תראו אותם חגים מעל המצע כאילו זה היה צוף אמיתי.
מובן שתוכלו למשוך את הפרפרים גם באמצעות אדניות גדושות בפרחי העונה, שאותן תציבו על חלונכם או בגינתכם.