ליל המדענים במוזיאון המדע – חוזר! הכניסה לליל המדענים בחינם‎


לגעת באור, לתפוס את הצל…

תערוכת 'משחקי אור וצל' במוזיאון המדע ע"ש בלומפילד בירושלים ליל המדענים בנושא חלל והזדמנות אחרונה לסדנת ביה"ס למפלצות!

ספטמבר במוזיאון המדע  בירושלים

 

מתי ביקרתם בבית של פרופסור צרפתי וצפיתם באוסף צלליות מיוחד?

מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד בירושלים מציג את תערוכת "משחקי אור וצל" המגיעה היישר ממוזיאון לה וילט בפריז ותוכננה על ידי עיר המדע והתעשייה, אוניברסיינס, פריז, צרפת.

התערוכה משתרעת על פני שטח של 600 מ"ר ומעוצבת כביתו הפריזאי של פרופסור ארצ'יבלד צל, חוקר, חולם ואספן צלליות. דרך סיור  בביתו של  האספן  מגלים המבקרים צללים מפתיעים, אקזוטיים ופואטיים והופכים לחוקרים בעצמם. בתערוכה משולבים עשרות מוצגים פעילים ועבודות של אמנים ישראליים מובילים המזמינים את המבקרים להתנסות עם צלליות: להגדיל, לשכפל, ליצור שכבות של צלליות, לתת לצללים לברוח או ללכוד אותם. חללי התערוכה חשוכים ומקורות האור בה מהעבודות והמוצגים עצמם.  בנוסף, כל מבקר מוזמן להיכנס ל"צֵל-מנייה", מצלמה מיוחדת המצלמת את הצללית האישית של כל אחד ולקבל מזכרת מיוחדת מהחוויה – 'צילומצל' אישי. הסיור בתערוכה הוא עצמאי ומדי יום מוצעים גם סיורים מודרכים למשפחות.

משחקי צל ואור תוכננה על ידי עיר המדע והתעשייה, אוניברסיינס, פריז, צרפת.

אוצרות מקומית: דעה ברוקמן

מופע קיץ – 'מפלצת בי-ם'

מוזיאון המדע בשיתוף אמנית המיצג, ד"ר פטריסיה או'דונבן וקבוצת תיאטרון הקומקום יעלו יחד מופע קיץ מרתק בו פסלי ירושלים קמים לתחייה כמופע צלליות מרהיב בדמיונו של ילד קטן שנרדם לעת ערב. במופע מוצגים פסלי ירושלים הידועים כדוגמת 'הגולם', עבודתו של ניקי דה סנט פאל (המכונה 'המפלצת' בקריית יובל), הג'ירפה' עבודתם של אברהם וחנה יכין, 'הכבשה' של יובל רימון, 'ג'רי הדרקון' של אולריק פלסנר ועוד רבים נוספים. הפסלים מדברים, שרים ואוכלים וכל זה בצללי 'העצים' של קדישמן בסיפור קסום על כוח הרצון, דמיון, חברות, סקרנות ותושייה.

ימי שבת בשעה 13:00 בשאר הימים וערבי החג מומלץ להתעדכן מראש באתר המוזיאון

המופע בתשלום נוסף של 20 ₪

הזדמנות אחרונה לפגוש את מייק וסאלי – סדנת "בית ספר למפלצות" עד סוף החודש!

למי שלא הספיק, סדנת 'בית ספר למפלצות' מבית היוצר של דיסני- פיקסאר ממשיכה לפעול מדי יום ועד סוף החודש (בימי הלימודים בשעות אחה"צ בלבד ובחופשות במהלך כל היום). בסדנה יוכלו הילדים לבנות דגמים תלת מימדיים של גיבורי הסרט האהובים  – מייק וסאלי, במתחם שכולו מעוצב בהשראת הסרט – 'בית ספר למפלצות' ואף להצטלם על רקע קיר צילום ייחודי, עליו יתנוססו הדמויות האהובות מהסרט.

הכיף הגדול בהשראת מייק וסאלי לא מסתיים בסדנא! לאחר מכן, עם הדגמים שבנו, יוכלו הילדים להתנסות בעמדות ייעודיות במתחם התנסות מוחשך, שגם הוא מעוצב ברוח הסרט והדמויות- ולבחון את הצל שהן יוצרות, וכיצד הוא משתנה בתנאי תאורה שונים.

במתחם ההתנסות יוכלו הילדים ליהנות בארבע עמדות התנסות:

1)      הגדלה/ הקטנה של הצל- כאשר הדמות מתקרבת ומתרחקת ממקור הצל.

2)      תנועה של הצל- מה קורה לצל כאשר מקור האור זז?

3)      סיבוב של הצל- מה קורה לצל כאשר מסובבים את הדמות?

4)      יצירת צל צבעוני- מה קורה כאשר אנחנו מאירים על הדמות עם אור בצבעים שונים?

תערוכת קאפצ'ה CAPTCHA

תערוכת CAPTCHA במוזיאון המדע בירושלים נאצרה על ידי  נתן זלדס  והיא בשיתוף ובחסות אינטל, צ'ק פוינט, Google ומדטון. התערוכה הינה אחת מהתערוכות האסטרטגיות של המוזיאון וצפויה להיות מוצגת במשך מספר שנים. התערוכה בוחנת את השפעת המחשב בחיינו ועד כמה הוא שינה (או לא) את העולם. התערוכה מעוצבת כמרחב פנטזיה, אנטיתזה לציפייה לסביבה מעוצבת ברוח ההיי-טק. הסביבה מעוצבת בצבעוניות רבה תוך שימוש בחומרים טבעיים וקווים רכים ובמוצגים אינטראקטיביים. בתערוכה עוברים המבקרים ב5 אשכולות שונים שכל אחד מהם מכיל מוצגים אינטראקטיביים רבים, מוצגים ייחודיים כולל מכונת אניגמה מקורית. סיורים מודרכים למבוגרים בסופי שבוע ובחופשה.

בנוסף, סדנת פנס חושך ומבחר תערוכות נפלאות נוספות ביניהן: לגעת במים, סיבוב בלונה פארק, לאור החשמל, חדשנות בע"מ, אשליות-מבלבלים את המוח, מדע זה כל הסיפור , מנוף לגילוי לגיל הרך ועוד.

ימים ושעות פתיחת המוזיאון  (לחודש ספטמבר בלבד):

בראש השנה וביום כיפור (ערבי חג וימי החג) המוזיאון יהיה סגור לקהל הרחב. בימי הגשר בין יום כיפור לסוכות , כולל יום ראשון, ובסוכות המוזיאון יהיה פתוח. לשעות פתיחה יש להתעדכן באתר המוזיאון www.mada.org.il

 

לנוחיותכם, מצ"ב הפירוט:

ספטמבר 2013 :

4-6/9 (ימי רביעי, חמישי, שישי)  ערב ראש השנה, א' + ב' של ראש השנה  – המוזיאון סגור

7/9 (יום שבת) – פתוח כרגיל

12/9 (יום חמישי) ליל מדענים – פתוח עד 24:00

13-14/9 (ימים שישי, שבת) ערב יום כיפור ויום כיפור – סגור

15-17/9 (ימי ראשון, שני, שלישי) חופשה במערכת החינוך גשר כיפור-סוכות –  פתוח במתכונת אירוע סוכות

18/9 (רביעי) ערב סוכות – פתוח במתכונת שישי/ערב חג

19/9 (חמישי) סוכות חג ראשון – פתוח במתכונת שבת/חג

20-24/9 (ימים שישי עד שלישי) – חול המועד סוכות – פתוח במתכונת חול המועד /שישי/שבת בהתאמה

25/9 (יום רביעי)  ערב חג סוכות שני – פתוח בתכונת שישי/ערב חג

26/9 (יום חמישי) חג שני סוכות (שמחת תורה) – פתוח במתכונת שבת/חג

27/9 (יום שישי) אסרו חג (חופשה במערכת החינוך) – פתוח עד 14:00

28/9 (יום שבת) – פתוח עד 16:00

ליל המדענים 2013 (יום חמישי 12.9.2013 בין השעות 16:00 – 24:00 הכניסה למוזיאון בשעות אלו היא בחינם)

ליל המדענים 2013 היא מסגרת של מפגשים עם חוקרים ואמנים, סיורים מודרכים ועיסוק בשאלות מרכזיות בנושא החלל. ליל המדענים נערך בשיתוף משרד המדע הטכנולוגיה  והחלל והאיחוד האירופי. ליל המדענים ממשיך מסורת שנתית מאז 2007 בה הציבור מוזמן לחקור ולגלות מחדש את עולם המדע. השנה, כאמור, יצוין ליל המדענים בסימן חלל.

מגוון פעילויות תוצענה לקהל הרחב, משפחות בני נוער, תלמידים ומבוגרים:

קבוצות תלמידים – בתיאום מראש 15:00- 18:00

כיתות ד'-ו'

מהשמיים לחלל ובחזרה – מתוך התבוננות בשמיים קל לחשוב שהיקום כולו סובב סביבנו. מאז ימי היוונים הקדמונים הולכת וגדלה הבנתנו את  היקום ואנו לומדים להכיר אותו ואת מרכיביו. מחקרים עדכניים ישמשו אותנו כדי להכיר טוב יותר את היקום ומתוך כך את מערכת השמש שלנו.  הרצאתו של אראל מוריס בליווי שקופיות (באודיטוריום המוזיאון).

הדגמה מדעית – איך חיים שם בחוץ? הדגמות וניסויים בשיתוף הקהל המדמים תנאי קיצון השוררים בכוכבי הלכת השונים.

פלנטה בהזמנה – סדנה לבניית כוכב לכת פרטי.

סיור מודרך בין תערוכות המוזיאון במוצגים הקשורים לגרמי שמיים.

כיתות י'-י"ב

ספיד דייטינג – מפגשים קצרים עם 8 חוקרים מהאוניברסיטה העברית בירושלים העוסקים בחקר החלל. פורמט המפגש הוא סבב שיחות קצרות בין חוקר/ת לקבוצה של כ-10 תלמידים. במהלך המפגש החוקרים מציגים בקצרה את עצמם ואת המחקר שלהם מנקודת מבט אישית ועונים על שאלות חברי הקבוצה. כל 7 דקות נשמע ה'גונג' והקבוצות מתחלפות. המפגשים יאפשרו להכיר את החוקר או החוקרת, לשמוע על תחום התמחותם ולהיחשף למחקרים מובילים מתחום האסטרונומיה והאסטרופיזיקה.

SpaceIL  – מפגש עם נציג מהצוות הישראלי, יונתן וונטראוב, העובד על פיתוח חללית שתינחת על הירח.

 'מנחיתים חללית ישראלית על הירח'.  SpaceIL הינה עמותה ללא כוונת רווח, ששמה לה למטרה להנחית את החללית הישראלית הראשונה על הירח, ובכך להפוך את ישראל למדינה השלישית בעולם (אחרי ארה”ב ובריה”מ) לעשות זאת. העמותה הוקמה על ידי שלושה מהנדסים צעירים, שנענו לאתגר התחרות העולמית: Google Lunar X Prize: מרוץ בינלאומי מודרני להנחתת חללית בלתי מאוישת על הירח.
מבין 23 הקבוצות המשתתפות בתחרות, SpaceIL היא הנציגה הישראלית היחידה, והיא מתבססת על פעילות מתנדבים, תעשיות החלל הישראליות ותאגידים עסקיים.

משפחות 16:00-20:00

ü     16:30, 18:00, 19:00 – הדגמה מדעיתאיך חיים שם בחוץ? הדגמות וניסויים בשיתוף הקהל בדגש תנאי החיים בחלל. מיקום: 16:30 – מרכז המשאבים; 18:00, 19:00 – פינת ההדגמות

ü     17:45, 19:15, 18:30 – פלנטה בהזמנה – סדנה לבניית כוכב לכת פרטי. מיקום: חצר הכניסה

ü     17:00, 17:30, 18:30, 19:30 סיור מודרך בין תערוכות המוזיאון במוצגים הקשורים לגרמי שמיים.

18:00 – שידור מיוחד עם ראש נאס"א צ'רלס בולדן. מיקום: מרכז המשאבים

מבוגרים 19:00-24:00

ü     19:30 – פתיחת תצוגת מחקרים BIRAX  הכוללת מחקרים פורצי דרך, פרי מחקרים משותפים לחוקרים מישראל ומבריטניה. התערוכה תפתח ביוזמת המועצה הבריטית בישראל. מיקום: פורום המוזיאון

19:45 – 'שולחן עגול' עם חוקרי  BIRAXבתחום רפואה רגרנטיבית. מיקום: מרכז המשאבים

תצוגת BIRAX לרפואה רגרנטיבית מביאה יחדיו חוקרים מובילים מישראל ומבריטניה להתמודד עם אתגרים רפואיים עולמיים. רפואה רגנרטיבית היא תחום מחקר רפואי המתמקד בריפוי איברים ורקמות פגועות על ידי גירוי מנגנון הריפוי והבנייה העצמיים של גוף האדם. תחום מחקר זה הוא רב תחומי, כך שחוקרים בתחומים שונים נדרשים לשתף פעולה על מנת להשיג את מטרותיהם. ישראל ובריטניה הינן מובילות עולמיות בתחום הרפואה הרגנרטיבית ושותפות טבעיות למחקרים פורצי דרך בתחום.

התצוגה כוללת 7 פרויקטים בחזית הרפואה הרגנרטיבית ומסבירה כיצד התגליות במחקרים השונים תמלאנה תפקידים חיוניים בדור הבא של מתן שירותי בריאות. בערב פתיחת התערוכה יהיו נוכחים חלק מהחוקרים השותפים אשר יסבירו וישוחחו אודות מחקריהם ושתה"פ עם עמיתיהם מבריטניה.

BIRAX גם תומכת בתוכנית עמיתים וביקורים הדדיים לחוקרים מישראל ומבריטניה אשר נמצאים בראשית הקריירה שלהם בתחום של רפואה רגנרטיבית ;וזאת במטרה להעמיק את מחקריהם, ללמוד טכניקות חדשות וליצור ולהעמיק קשרים מדעיים בין שתי המדינות. למידע נוסף בקרו באתר www.britishcouncil.org.il/birax

ü     21:00 – הרצאה:  'רחוק, עצום ובנגיעת היד: ייצוגים של החלל במדע הבדיוני'. ד"ר ערגה הלר, ראש החוג לאמנות ועורכת כתב העת "קולות", המכללה האקדמית לחינוך ע"ש קיי, באר שבע.

הרצאה מרתקת המשולבת בקטעי סרטים. יצירות מדע בדיוני רבות עוסקות בדימויים של החלל. בין אם הן מתייחסות אליו כאל מקום ההתרחשות, כאל מושא נחשק של הגיבורים, או כאל מוצא אפוקליפטי של האנושות – בכל המקרים ה"חלל" מורכב מאוסף תפיסות וייצוגים המושפעים מתגליות אסטרונומיות ואסטרו-פיסיקליות או ממודלים מדעיים חדשניים ובעיקר מהפחדים ומהסקרנות האנושיים מפניהם. החלל, בכל התקופות בו הוא מוזכר ביצירה ובמד"ב, יכול להיות הכול מלבד "פשוט".

נושאים בהם תיגע ההרצאה: הירח כאוטופיה חברתית בעידן התגליות, מאדים כביטוי אפוקליפטי לסביבה עוינת בעידן שלאחר פצצת האטום, צבעו של החלל, הגבול האחרון והחלל העמוק – הלוחם, החלוץ ואיש הבית  וכן החלל ואקום רומנטי? גברים, נשים ומה שביניהם בחלל – שאלות של עתיד האנושות בחלל. בין קטעי הסרטים שיוקרנו:  Le Voyagae dans le Lune (1902), אודיסאה בחלל, סדרת הטלוויזיה – 'מסע בין הכוכבים', Wall-E (דיסני), Space Oddity של דיויד בואי ועוד. מיקום: אודיטוריום

ü     23:00 – סיור מודרך בין תערוכות המוזיאון במוצגים הקשורים לגרמי שמיים.

מחירים:ילדים עד גיל 5- חינם

כרטיס ילד/מבוגר: 45 ₪

כרטיס משפחתי (הורים וילדיהם עד גיל 18)- 160 ₪

כרטיס "ירושלמי" ילד/מבוגר-  36  ₪

הנחות נוספות לאזרחים ותיקים, חיילים, נכים, סטודנטים, שוטרים.

כתובת: שדרת המוזיאונים גבעת רם ירושלים, 91904, טל: 6544888- 02, mada@mada.org.il    www.mada.org.il