ולהתחיל מבראשית…בכל העולם


מאת תמר זקס

מדוע בכלל צריך לציין התחלות?

הזמן הוא ארוך, אין-סופי ומתמשך. כדי להפוך את הזמן למעגלי באופן קבוע לכולם, עלינו לקבוע מתי הוא מתחיל, ומתי הוא מסתיים. כמו למשל שנת לימודים: תלמיד שצריך לעלות כיתה יעלה כיתה ב"ראש השנה לתלמידים" (שנקבע בישראל ל-27 באוגוסט), ולא ביום ההולדת שלו.

אז מתי באמת מתחילה השנה?

על פי ההלכה, וכך נהוג גם במדינת ישראל, השנה מתחילה בא' בתשרי (המילה תשרי מקורה באכדית ופירושה "התחלה").

אך א' בתשרי אינו ראש השנה היחיד. על פי התורה תשרי הוא החודש השביעי, ותחילת השנה היא בחודש השביעי באחד לחודש.

התורה קבעה שהחודש הראשון יהיה באביב: חודש ניסן, החודש שבו יצאו בני ישראל ממצרים.

לוח השנה העברי מקובל בארץ ועל כל יהודי העולם. את לוח השנה סופרים מבריאת העולם. הלוח העברי מבוסס על שילוב מחזור הירח ומחזור השמש.

מכיוון שסיבוב כדור הארץ סביב השמש ארוך יותר משנים-עשר סיבובים של הירח סביב כדור הארץ, נוצר פער בין שנת השמש לשנת הירח. כדי שהחגים יחולו במועדם, כפי שאנו מצווים בתורה, מוסיפים על פי חישוב החכמים אחת לכמה שנים (כפי שיהיה השנה) חודש נוסף לשנה. שנה כזו נקראת שנה מעוברת.

לוח השנה הנוצרי או כפי שהוא מכונה בפי רבים לוח השנה האזרחי, הוא לוח שמקובל כיום ברוב ארצות העולם. את לוח השנה הנוצרי סופרים הנוצרים מהולדת ישו.

הלוח הנוצרי מבוסס על סיבוב כדור הארץ סביב השמש. משך הזמן שבו כדור הארץ משלים הקפה שלמה סביב השמש הוא בערך 365 יום ורבע, ולכן יש שנים של 365 ימים, ויש שנים של 366 ימים.

עד לפני חמש מאות שנה נקרא לוח השנה הנוצרי "הלוח היוליאני" על שם יוליוס קיסר. לפני חמש מאות שנה גילו הנוצרים שטעו בחישוב השנה, והלוח שלהם סוטה בעשרה ימים. האפיפיור גרגוריוס ה-13 תיקן את הלוח, ומאז הוא נקרא "הלוח הגרגוריאני".

לוח השנה המוסלמי את לוח השנה סופרים המוסלמים מהשנה שבה ברח מוחמד ממכה, הנקראת שנת ההג'רה.

לוח השנה המוסלמי מבוסס על מחזור ירח, כלומר על התקופה שבה משלים הירח הקפה שלמה סביב כדור הארץ. כל שנים עשר חודשי ירח הם שנה. כך קורה שחודשי השנה אינם מתאימים לעונות השנה, וחודש הרמדאן חל בכל שנה בעונה אחרת.

עברי או לועזי?

במדינת ישראל נהוג להשתמש גם בלוח העברי וגם בלוח הלועזי (הנוצרי), כדי להיות מתואמים עם שאר מדינות העולם, שעוקבות אף הן בעיקר אחר התאריך הלועזי. לכן מציינים על רוב המסמכים הרשמיים – עיתונים, הזמנות או מכתבים – את שני התאריכים.

אז מתי מציינים בכל אחד מן הלוחות את תחילתה של שנה?

ראש השנה העברי חל ב-א' בתשרי עם שקיעת החמה.

ואילו ראש השנה האזרחי (הלועזי) מתחיל בחצות הלילה בדיוק, בלילה שבין 31 בדצמבר ל-1 בינואר.

בארצות רבות מתאספים אנשים רבים יחד כדי לחגוג את הרגע המדויק של המעבר בין השנה שעברה לשנה החדשה. בדקה לפני חצות מתחילה בקול הספירה לאחור, ובשעה 00:00 בדיוק נכנסת השנה האזרחית ומתחילות החגיגות.

לוח השנה הסיני מבוסס גם על הירח וגם על השמש, בדומה ללוח העברי. לוח השנה הסיני מורכב ממחזור של 60 שנים, וכשנגמר מחזור כזה מתחילים לספור מההתחלה. כל שנה נקראת על שם אחת משתים-עשרה חיות שונות, למשל שנת הקוף, שנת הארנב, שנת השור ושנת הדרקון. אחרי שתים-עשרה שנה מתחיל סדר החיות מההתחלה. לפני שמתחילה שנה חדשה נוהגים הסינים להכין מגזרות מנייר אדום, לכתוב עליהן משאלות ולתלות אותן בחלונות ובפתחי הבתים והחנויות כדי להרחיק את השדים ולגרש את המזל הרע מהבתים.

כדי לפתוח דף חדש לקראת השנה החדשה נוהגים הסינים לנקות את בתיהם, ולטאטא את הרחובות והחצרות. את המטאטאים הם משאירים מחוץ לבתים כדי ששום דבר לא יוכל לטאטא החוצה את המזל הטוב.

השנה הסינית נפתחת בטקסים ובתהלוכות צבעוניות מלוות במוסיקה ואורות זוהרים, ומופעים של זיקוקי דינור.

ביפן

ביפן מתחילה השנה החדשה בחצות הלילה בדיוק, בצלצול של פעמונים מהמקדשים. היפנים מקפידים לחגוג את תחילת השנה עם משפחתם, בארוחה חגיגית. בארוחה זו נוהגים היפנים לאכול אטריות ארוכות ומאכלים המורכבים מצבעים רבים. המאכלים הצבעוניים מסמלים שפע, והאטריות הארוכות אריכות ימים.

בדנמרק

נוהגים הדנים לאסוף ולאגור כלים שבירים במהלך השנה, ולרסק אותם על דלתות חבריהם מיד עם תחילתה. על פי המסורת הדנית שברי הכלים מייצגים חברים. שברי כלים רבים על הדלת – הם סימן שלדיירי הבית יהיו חברים רבים. 

באקוודור

נוהגים לבנות לקראת השנה החדשה דחליל גדול. הדחליל מייצג את כל הצרות שמסרבות לעזוב ואת כל התכונות השליליות. עם תחילת השנה החדשה פשוט מעלים את הדחליל באש, ואתו יחד עולות באש כל תחלואות השנה שעברה. 

בברזיל

בלילה שבין 31 בדצמבר ל-1 בינואר מקבלים הברזילאים את השנה החדשה שלהם בים. הם לובשים בגדים לבנים וכחולים, שרים ומדליקים נרות, וכמה דקות לאחר חצות קופצים שבע פעמים מעל גלי הים ומניחים על פני המים פרחים. סימן למזל טוב.

באיראן ובאפגניסטן נחגג ראש השנה – הנורוז – באביב, ב-22 במרץ, יום השוויון האביבי (יום שבו מספר שעות האור שווה למספר שעות החושך בלילה). על פי המסורת של האיראנים האש קדושה, לכן ביום המציין את תחילת השנה שלהם נוהגים האיראנים להבעיר מדורות ולקיים סביבן טקסים. לקראת השנה החדשה שמגיעה לובשים בגדים חדשים.

תמונה: sxc.hu