שלום לכם!


ארבעה מינים אנו נוטלים בחג הסוכות: אתרוג, הדס לולב וערבה. לא, לא התבלבלתם בגיליון, וגם אנחנו לא טעינו בלוח השנה.

אז מה בין חג הפסח לחג הסוכות? – כמה וכמה עניינים (ולא רק העובדה שהם שניים משלושת הרגלים). למשל, ארבעת הבנים וארבעת המינים.

"כנגד ארבעה בנים דיברה תורה: אחד חכם ואחד רשע ואחד תם ואחד שאינו יודע לשאול".

כמו ארבעת המינים שאנו נוטלים בחג הסוכות, מייצגים גם ארבעת הבנים מההגדה את העם היהודי: הבן החכם מייצג את היהודי שומר התורה והמצוות. הבן הרשע מייצג את הכופר – זה שזרק מעליו ביודעין כל שייכות למסורת היהודית, ומבדיל עצמו מעם ישראל, בין היתר במילים: "מה העבודה הזאת לכם?" "לכם", אומרת ההגדה, "ולא לו". הבן התם מייצג את הדור השלישי, בנו של אותו "רשע", זה שכבר התרחק מהמסורת היהודית. "מה זאת?" הוא שואל בפליאה. הוא אינו מבין או מכיר את המצוות והמנהגים סביב שולחן הסדר. ואילו זה "שאינו יודע לשאול" הוא הדור הרביעי, "התינוק שנשבה". הוא כל כך רחוק ממורשת אבותיו, עד כי אינו יודע מה לשאול, כי אין לו איפה לחוות את אותה המורשת.

תהילה רקנטי בת ה-12 מכירה היטב את אותם "ארבעה בנים". היא ומשפחתה מתגוררים בגרעין התורני של גבעת אולגה שבחדרה. לקראת חג הפסח נוטלים תהילה וחבריה חלק פעיל באִרגון פעילויות שונות לקהילה המקומית, ולאה קפלן פגשה אותה לריאיון.

עוד בגיליון המיוחד שבידיכם: כתבה מרגשת על צאצאי האנוסים החיים עדיין בקהילות מבודדות, ומגששים את דרכם ליהדות. ד"ר ארי גרינספן בילה אִתם את חג הפסח, והוא מביא את סיפורם.

רגע לפני שאתם מתרווחים ברוגע עם הגיליון החגיגי, הביטו סביב: האם אמא או אבא זקוקים לעזרתכם? האם סיימתם את המטלות לקראת הפסח?

הכנות נעימות ופסח כשר ושמח לכולכם!

להתראותיות,