כתבה: גלית דהן קרליבך
צילומים: חנוך קרליבך ומיכאל יעקובסון
חירבת פטיש
לא מסמרים ולא פטישים יקבלו את פניכם במצודת פטיש הסמוכה לעיר אופקים ולחורשה המכונה "יער". לא רבים מכירים את האתר הזה, אך דעו לכם שהמקום הזה חשוב מאוד, וכסימן לחשיבותו תוכלו למצוא אותו במפת מידבא – מפת פסיפס עתיקה בת כ-1400 שנה שנמצאה בעיר מידבא שבירדן. במפה הוא נקרא בשמו המקורי, היישוב פוטיס. בשלהי המאה ה-19 נבנתה המצודה (היא אכן נראית חדשה למדי) בידי התורכים, כדי להגן על פנים הארץ מפני שודדי דרכים. תחת המצודה נמצאת מערה גדולה ומרשימה שהיו לה שימושים מגוונים, החל במחצבה וכלה במאגר מים משוכלל מאוד. שבו לכם במערה הקרירה והסכיתו לאחד הסיפורים המופלאים שידע המקום: במלחמת העולם הראשונה הארץ נשלטה בידי התורכים. אויביהם, הבריטים, חשבו וחשבו כיצד להביס אותם, ולבסוף קצין המודיעין הבריטי מיינרצהאגן החליט להפעיל תכסיס מעניין: הוא דאג לרכוב ממש כאן ו"לאבד" בטעות, כביכול, תיק ובו מסמכים רבים המעידים על כך שמטרת כיבוש הבריטים היא העיר עזה.
התורכים מצאו את התיק, נטשו את באר שבע והתכוננו להתקפה על עזה. כך הבריטים כבשו את באר שבע בקלות יחסית והצליחו לכבוש את כל ארץ ישראל, אפילו את ירושלים.
איך מגיעים? מגיעים לצומת גילת, פונים לאופקים, נוסעים עד הקצה ופונים שמאלה לפי השילוט המוביל לפארק אופקים ולמצודה.
מערות בית גוברין
האם קרה לכם שפגשתם באדם או במורה (למתמטיקה) שהיה קשוח מאוד אך בעצם, בסתר לבו, היה עדין ורך? גם במסלע זה יכול לקרות, ואכן, המסלע של השפלה מטעה מאוד. למעלה מצויה שכבת הנארי, השכבה הקשוחה. תחפרו כמה סנטימטרים וכבר הגעתם לקירטון – חומר רך כל כך שאפשר לחרוץ בו בקלות בעזרת הציפורניים (ונא לא לעשות את זה!). המסלע המיוחד הזה אפשר חציבה של מערות רבות ששימשו לקבורה מפוארת של עשירי התקופה, להכנת שמן זית בבתי בד ואפילו לגידול יונים. במערות הקולמבריום ודאי תשמחו לגלות שמקור המילה קולומבה בלטינית הוא יונה, והכוכים הרבים החצובים במערות הללו שימשו מלון נוח ומפנק ליונים. מובן שחוקרים מתקוטטים ביניהם בנוגע לשימוש של הכוכים, ויש כאלו, בעלי דמיון מפותח במיוחד, הטוענים שהן שימשו כאקווריום לדגים מיוחדים… כך או כך, שימוש נוסף ומעניין ניתן למערות הללו במרד בר כוכבא. בשנת 132 למניינם (לפני כ-1800 שנה) התקומם היישוב היהודי בארץ נגד גזרותיו של הקיסר אדריאנוס. המרד נמשך שלוש שנים, ותושבי השפלה חיברו בין המערות השונות והפכו אותן למערכות מסתור משוכללות מאוד. מהן יצאו לפשוט על הרומאים. אז כשתגיעו לבית גוברין אל תשכחו שני דברים חשובים: פנס ומספר סיפורים שבאמתחתו צ'יזבטים מפחידים…
איך מגיעים? למגיעים מכיוון קריית גת: נוסעים מזרחה מצומת פלוגות עד שילוט לגן הלאומי בית גוברין מימין. לבאים מכיוון בית שמש: נוסעים בכביש 38 עד לצומת בית גוברין, פונים ימינה ומיד שמאלה אל הגן הלאומי.
עין עבדת
אם יתמזל מזלכם (ובדרך כלל המזל מאיר פנים למבקרים בשמורת עין עבדת), תפגשו במשפחת יעלים. אצלנו בתנ"ך מסופר ש"הרים הגבוהים ליעלים", ואכן אין מתאים מהיעל לטיפוס על מצוקים ושבילים תלולים. אגדה שנפוצה בין מדריכי טיולים מספרת שאת נעלי ההרים האופנתיות (והיקרות להפליא) יצרו בעזרת דגם כף רגלו של היעל. היעלים הרבים שמצויים באזור נמשכים למקורות המים של עין עבדת, ואכן אין לזלזל בשום מקור מים באמצע המדבר. עין עבדת היא מעיין שכבה. בגיאולוגית זה אומר שהמים, המצויים במעמקי האדמה, נעים בין שכבות שונות ותרים להם אחר סדק ובו הם נובעים. אם אתם מיטיבי לסת, ומעדיפים אוכל על פני הליכה רגלית, מומלץ לכם לטייל במסלול הקצר והמעגלי. אך אם אתם מיטיבי לכת, טוב תעשו אם תסיירו עד לחניון למעלה. בדרככם תפגשו בכוכים אחדים, ששימשו נזירים להתבודדות ותפילה ואולי גם לצפייה על הנוף היפה (אבל זה לא נחשב…).
איך מגיעים? נוסעים בעוקף באר שבע (עוברים את טללים ומשאבי שדה), מגיעים לכביש 40, פונים למדרשת שדה בוקר וממשיכים לפי השילוט עד לחניון של עין עבדת.
נחל הבשור
נחל הבשור הוא נחל חרוץ ביותר: אורכו כשמונים קילומטרים! בקיץ הנחל יבש ובעל מראה מדברי, אבל בחורף מרבדי הפריחה זוהרים בוורוד, באדום, בצהוב ובירוק. אבל פרט לפריחה ממתינה לנו, אוהבי הגבהים, חוויה נעימה: גשר חבלים המחבר בין גדות הנחל ותלוי בגובה של שמונים מטר. כאן, בין שמים לארץ, טוב לצפות במי הנחל ובחברים הקבועים של המדבר: אשלים ינפנפו אלינו בשערות השיבה שלהם, הקנה והסוף ינודו לנו בקידות מדבריות, ומשיחי המלוח נוכל להכין צ'יפס טעים עוד מעט, כשנרד מהגשר. לאחר ההליכה בגשר מומלץ לחזור לרכב ולהגיע לתל שרוחן. ישנם חוקרים הסבורים שהעיר שרוחן העתיקה הייתה עיר מצרית לכל דבר. אולי משום שהיא נזכרה כמה פעמים ברשומות המצריות. מה שבטוח שתל שרוחן היה חשוב מאוד בימי קדם, מכיוון ששימש כגבול וכתחנת דרכים בין עזה למצרים. אל תתעצלו – עלו אל התל, סעו אחורה בזמן ודמיינו פקיד מצרי הטרוד בענייני מס ההכנסה של התושבים השונים.
איך מגיעים? מומלץ לנסוע בעונה זו דרך יד מרדכי וניר עם, בצומת סעד שמאלה, וימינה לכביש 232 עד לצומת מעון. פנו שמאלה והמשיכו ישר עד למסלול שנמצא מצד שמאל.
תמונה: http://www.freedigitalphotos.net