כתב: צוריאל הורוביץ
בשבוע שעבר נהנינו ממופעי זיקוקים מרהיבים בשמי הארץ לכבוד יום ההולדת של המדינה, ובשבוע הקרוב נחגוג את חג האש והלהבות, הלוא הוא ל"ג בעומר. צוריאל הורוביץ יצא לבדוק ממה עשויים הזיקוקים ומה הקשר שלהם לתלמוד הבבלי
אחד ההישגים הגדולים של האדם הקדמון היה שליטה באש. המדענים משערים שהכל התחיל כשברק מהשמים פגע בעץ הסמוך למערה שבה התגורר האדם הקדמון. אחרי הפחד והחשש הראשוני, החל האדם לחקור ולגלות את התועלת שהאש יכולה להסב לו. מאז רק התקדמנו, האדם למד להשתמש באבני צור כדי ליצור את הזיק הראשוני שנחוץ להצתת הלהבה, וכיום אנחנו משתמשים באש במגוון דרכים, בהן בישול, חימום, תאורה והרחקת מזיקים. בזאת זכה האדם ליתרון על פני בעלי חיים בסביבתו הקדומה. הנה כמה דברים שלא ידעתם על התוצר הכי מרהיב של האש, זיקוקי דינור.
כשהסינים התפללו על פרנסה
זיקוקי דינור (או זיקוקין די נור, שתי הצורות נכונות ומקובלות) הם תערובת של חומרים נפיצים המכילה בעיקר אבקת שרפה ושלל תרכובות כימיות שפיצוץ שלהן יוצר אפקט מרהיב ומרשים של תאורה. כל מי שראה את הסרט "מולאן" של דיסני יודע, כמובן, שאת הזיקוקים המציאו הסינים הקדמונים. ההשערה של ההיסטוריונים היא שהסינים במזרח הרחוק השתמשו בזיקוקים כבר לפני כשמונה מאות שנה, הרבה לפני שגילו את הטכניקה הזו במערב. כיום אנחנו צופים במופעי זיקוקים בעיקר ביום העצמאות ומשתמשים בזיקוקים ביתיים סביב עוגות יום ההולדת, אבל הסינים לקחו את הפיצוצים הצבעוניים האלה בצורה רצינית הרבה יותר. בשבילם הזיקוקים מסמלים תפילה על פרנסה ושמחה, והם היו חלק חשוב מהפעילות הדתית בסין הקדומה. עד היום, מעל תשעים ותשעה אחוז מהזיקוקים מיוצרים בסין.
הטכנולוגיה שמאפשרת את הזיקוקים, אבקת השרפה, משמשת גם כלי נשק כמו רובים, אקדחים, טילים ומרגמות. כניסתה של אבקת השרפה למערכה הצבאית שינתה את הלוחמה לבלי היכר. אבל שלא תטעו, אבקת השרפה שימשה קודם כל להכנת זיקוקי דינור צבעוניים ומשמחים, ורק כשלוש מאות שנה לאחר מכן השתמשו בה גם בצרכים צבאיים לכלי לוחמה. מישהו אמר שבחיים אין סדרי עדיפויות?
קורס הזיקוקים של צה"ל
איך הפכו הזיקוקים להיות מזוהים דווקא עם יום העצמאות? אולי זה לא נשמע מתאים ליום חגה של מדינת היהודים, אבל האמת היא שאת הרעיון הזה כנראה קיבלנו מהאמריקנים דווקא. בקיץ של שנת תקמ"ג (1783), לפני כמאתיים שנה, ביום העצמאות השביעי של ארצות הברית, השתתף נשיא ארצות הברית הראשון ג'ורג' וושינגטון במופע זיקוקים מיוחד לרגל המאורע. מאז הפכו הזיקוקים לחלק בלתי נפרד מחגיגות העצמאות של האמריקנים, והדרך משם למופעי זיקוקים ביום העצמאות שלנו די ברורה.
האמת היא שכמו כל עולה חדש, גם לזיקוקים היו חבלי קליטה לא פשוטים כשהגיעו למדינת ישראל לראשונה. כשהמדינה עוד הייתה בחיתולים, מופעי הזיקוקים ביום העצמאות היו חלשים יחסית ומרובי תקלות, והקהל יצא מאוכזב. שנת המפנה הייתה תשי"ח (1958), כשהמדינה החליפה קידומת וחגגה עשר שנות קיום. תריסר מומחים צרפתיים לחומרי נפץ נחתו בארץ למטרה אחת ויחידה: הם באו ללמד את העם הנבחר איך מפעילים זיקוקים כמו שצריך. הלימודים נלקחו ברצינות, ובמקביל לוועדה הממשלתית שעסקה בענייני הפיצוץ נפתח גם קורס צבאי ייחודי שמטרתו הכשרת מפעילי זיקוקים עבריים. כמה ימים לפני יום העצמאות נבהלו תושבי תל אביב לשמע פיצוצים רמים באמצע הלילה. זו לא הייתה התקפה או משהו כזה, בסך הכל טקס סיום של קורס הזיקוקים הצבאי הראשון. ממשלת ישראל אפילו בחרה איש שיהיה ממונה על עסקי הזיקוקים בארץ, חבלן לשעבר בחיל ההנדסה. שמו המקורי היה אפרים וולף, ואולם בעקבות קבלת המינוי החשוב הוא בחר לשנות את שמו לאפרים דינור. אני מנחש שהוא בטח היה "שרוף" על זיקוקים…
לא משחק ילדים
בזיקוקים רבים משתמשים בחומרי גלם מפתיעים כמו שמן חמניות, מלח שולחן ותירס כדי לקבל את התוצאה הרצויה. אבל אם חשבתם להכין לכם זיקוק מעשה ידיכם מחומרים שנמצאים בכל מטבח, תחשבו שוב: בשביל זיקוק איכותי תצטרכו להוסיף כמה חומרים כימיים עם שמות ארוכים כמו סטרונציום קרבונט (צובע את הלהבה בכתום), אשלגן כלורט (מזרז את הפיצוץ) וניטרוצלולוזה (חומר נפץ). לא בטוח שאמא מחזיקה כאלה במזווה… אל תנסו את זה בבית!
זיקוקים הם לא משחק ילדים. שורה של הנחיות בטיחות קפדניות מבטיחות שרק מי שמבין בזיקוקים יתעסק בהם, כדי שאף אחד אחר לא ישחק באש. בזיקוקים גדולים, המשטרה מחייבת את הקהל להתרחק ממקום שיגור הזיקוק יותר מ-250 מטר. נאסר על מי שאין לו רישיון להפעיל זיקוקים, וחובה להרחיק כל מקור אש מגוף הזיקוק לפני השיגור.
הזיקוק ששבר שיא
הזיקוק הגדול בעולם, מפלצת תאורה וצבע יפנית שהונדסה במיוחד לכבוד פסטיבל באי הוקאידו ביפן בשנת תשמ"ח (1988), נקראה "יקום 1". משקל הזיקוק לפני הפיצוץ היה שבע מאות קילוגרם, והוא התפוצץ בגובה של יותר מקילומטר מעל האדמה. בגלל גודלו העצום, החליטו מארגני הפסטיבל שלא לשגר אותו לשמים אלא להניח אותו על פלטה שצפה בים, משם הוא עף למעלה בכוחות עצמו. אם חשבתם שזה מרשים, זה עוד כלום לעומת מופע הזיקוקים שהתקיים בשנת תשס"ג (2003) בבריטניה. כמעט ארבעים אלף (!) פגזי זיקוקים נורו לאוויר באירוע שכל הכנסותיו היו קודש לצדקה, והזמן שעבר בין פיצוץ הפגז הראשון ובין הפיצוץ האחרון היה פחות מחמש עשרה שניות.
איך טכניקה שהומצאה בסין, שהמומחים הגדולים שלה מגיעים מצרפת ושהראשונים שעשו בה שימוש ביום העצמאות הם אמריקנים, מקבלת שם בעברית? התשובה נעוצה בגמרא, בתלמוד הבבלי, שם מופיע בארמית הביטוי "זיקוקין די נור" לראשונה. המשמעות המקורית של הביטוי היא "ניצוצות של אש". ואם חושבים על זה לעומק, זה בדיוק מה שעושים הזיקוקים של ימינו: שלוחים אלפי ניצוצות של אש על רקע השמים הכהים במופע תאורה שאף פעם לא משעמם להסתכל עליו.
ל"ג בעומר שמח ובטוח!
תמונה: freedigitalphotos.net